Ana SayfaGüncelTSK yine Kobani’yi vurdu, Kuzey Suriye yönetimi BM ve AB’ye çağrı yaptı

TSK yine Kobani’yi vurdu, Kuzey Suriye yönetimi BM ve AB’ye çağrı yaptı

HABER MERKEZİ – TSK birlikleri üç gün arayla bir kez daha top atışlarıyla Kobani’yi hedef aldı. Ayrıca dün gece de Gre Spi’ye saldırı düzenlendiği bildirildi. Saldırılar üzerine Kuzey Suriye yönetimi, BM ve AB’ye çağrı yaptı, ABD’ye de mesaj verdi: “Bu ilişkiye karşı olumsuz şeyler yapılıyor ve bu durum kimsenin çıkarına değil.”

28 Ekim’de Kuzey Suriye’deki Kobani’yi bombalayan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), üç gün sonra yeniden Kobani’nin batısına top atışları düzenledi.

Bölgeden yayın yapan haber ajansı ANHA, TSK  birliklerinin kentin 15 km batısında yer alan Selim, Kor Eli ve Aşme köylerine yönelik tank ve havan topu atışları yapıldığını duyurdu. Ayrıca gece saatlerinde de Gire Spi’ye (Tel Abyad) yönelik saldırı düzenlendiğini kaydetti. AA da Kobani’nin obüs atışlarıyla vurulduğunu abonelerine servis etti.

ANHA, saldırılarda iki sivilin yaralandığını duyurdu. Ajans, YPG’nin Selim Köyü’ne dönük saldırıya karşılık verdiğini ve TSK’ye ait bir askeri aracın imha edildiğini de iddia etti. İddia TSK tarafından henüz doğrulanmadı.

AA ise top atışlarında dört YPG’linin öldürüldüğünü, altısının da yaralandığını iddia etti. YPG kaynakları da henüz bu bilgiyi doğrulamadı.

AB ve BM’ye çağrı

TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Xelil, son saldırılara ilişkin yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) ‘net tutum alma’ çağrısında bulundu.

Türkiye’yi ‘teröre destek verme, güvenliği bozma ve demokratik çözümü engelleme” ile suçlayan Xelil, “Bunları özellikle Suriye’nin yüzde 30’una hakim olan Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerinde gerçekleştiriyor” dedi.

ABD’ye mesaj

IŞİD’le mücadele ettiklerini ve hiçbir çevrenin hizmetine girmeyeceklerini vurgulayan Xelil, ABD’nin öncülük ettiği uluslararası koalisyonla olan ilişkilerine de değindi.

“Yararlı bir ilişki olarak görüyoruz” diyen Xelil, “Bu ilişkiye karşı olumsuz şeyler yapılıyor ve bu durum kimsenin çıkarına değil. Ortaklığımızın devam edeceğini umuyoruz. Çünkü bu, IŞİD başta olmak üzere terörü bitirme konusunda önemli bir ortaklıktır” dedi.

Xelil son olarak da “Her zaman hazır olmamız ve kazanımlarımızı korumamız gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Ne oluyor?

Türkiye son olarak 28 Ekim’de Kobani’yi top atışlarıyla hedef almıştı.

Bölgedeki kaynaklar bombardımanda iki köyün vurulduğunu, tanklarla yapılan saldırıda evlerin zarar gördüğünü bildirirken; Türkiye basınında ise bombardıman “Fırat’ın doğusunda YPG vuruldu” başlığıyla servis edilmişti.

Kobani’ye dönük bobardıman, Türkiye’nin ev sahipliğinde, Rusya, Almanya ve Fransa’nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Suriye zirvesi’nin hemen ardından gerçekleşmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dünkü açıklamasında, İstanbul’daki zirvenin ardından düzenlenen bombardımana dikkat çekerek, ‘daha kapsamlı operasyonlar yapılacağını’ söylemişti.

TSK’nin Kobani’ye top atışı düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme alan Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik ise bunun “ABD’ye dostça bir mesaj” olduğunu kaydetmişti.

Gelişmeler üzerine ABD’den de bir açıklama gelmişti. Pentagon Sözcüsü Sean Robertson, hem Türkiye hem de Demokratik Suriye Güçleri ile temas halinde olduklarını söylemişti.


TSK’den Kobani’ye top atışı

Kobani’ye bombardıman ABD’ye ‘dostça’ mesajmış

Kobani’ye top atışları sonrası: Erdoğan’dan Suriye’de ‘daha kapsamlı operasyon’ mesajı

Buldan’dan Erdoğan’a Kobani mesajı: Ne yaparsanız yapın, nafile

Pentagon’dan ‘Fırat’ın doğusu’ açıklaması

Previous post
Günlerdir kayıptı: 83 yaşındaki alzheimer hastası kadının cenazesi bulundu
Next post
Serbest bırakılmıştı: Bir çocuğu cinsel istismara maruz bırakan erkek tepkiler üzerine tutuklandı