Ana SayfaGüncelYargıdan ‘örgüt propagandası suç sayılamaz’ kararı

Yargıdan ‘örgüt propagandası suç sayılamaz’ kararı

HABER MERKEZİ – TSK’nin ÖSO gruplarıyla beraber Afrin’e operasyon düzenlemesine karşı çıkan paylaşımlarından ötürü ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan yargılanan bir sanığın beraatine karar verildi. Mahkeme kararında, “Sadece terör örgütünün propagandasını yapmak suç oluşturmaz” dendi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ‘Zeytin Dalı’ adını verdiği Afrin harekâtına karşı çıkan paylaşımlarından ötürü ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan yargılanan bir sanığın beraatine karar verildi.

Söz konusu karar, o süreçte Afrin operasyonuna karşı çıkan sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınan yüzlerce kişiden biri olan İnsan Hakları Derneği üyesi S.Ş. hakkında açılan davada verildi.

Ne olmuştu?

S.Ş., harekata karşı Facebook hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle beş gün gözaltında kalmıştı.

Antalya başsavcılığı, S.Ş. hakkında ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı.

Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunma yapan S.Ş. “Ben evrensel değerlere inanan birisiyim. Ben her türlü savaşa karşıyım. İHD üyesi ve insan hakları savunucusuyum. Barış istemenin suç olmadığını düşünüyorum” dedi.

Savcılık mütalaasında ise iddianamenin aksine S.Ş.’nin paylaşımlarının ‘terör örgütünün cebir ve şiddet içeren yöntemlerini meşru gösterir ve övücü’ nitelikte olmadığı belirtilerek ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan beraati istendi.

Buna karşılık savcılık sanığın ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etme’ suçundan cezalandırılmasını istedi.

Savcılığın mütalaasında, sanığın TSK’nin Afrin’e yaptığı harekatın Birleşmiş Millerler (BM) sözleşmesine uygun olduğunu dikkate almadan ‘askeri harekatın Türkiye toplumunun asli unsurlarından olan Kürtlere karşı yapılmış olduğu izlenimi verdiği ve bunu hiçbir somut, gerçek olgu-olayla irtibatlandırmadan yapmış olması’nın suç olduğu öne sürüldü.

Mahkeme: “Örgüt propagandası suç sayılamaz”

Diken’de yer alan Kemal Göktaş imzalı habere göre mahkeme kararında ise Terörle Mücadele Kanunu’ndaki düzenlemenin altı çizilerek “Sadece terör örgütünün propagandasını yapmak suç oluşturmaz. Suçun oluşabilmesi için örgütün şiddet içeren yöntemlerinin propagandası yapılmalı” dendi.

Mahkeme, ayrıca sanığın harekatın Kürtlere karşı yapıldığına ilişkin paylaşımını ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ olarak değerlendiren savcılığı, paylaşımların ‘demokratik toplumlarda anlayışla karşılanması gereken fikirler’ olduğu gerekçesiyle reddetti.

Suç sayılmayan ifadeler

Mahkemenin suç oluşturmadığına karar verdiği paylaşımlar şöyle:

  • “Savaş öldürür, savaşa hayır, barış istiyoruz.”
  • “Savaş uçakları Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Mabeta ilçesini de bombaladı.”
  • “Erdoğan rejimi Türkiye’ye bir şey kazandırmak için değil, Kürtlerin bir şeyi olmasın diye Afrin’e girmek istiyor. Afrin, o katil dediği Esad’ın denetiminde olsaydı yine böyle davranır mıydı? Afrin savaşına hayır.”
  • “HDP İstanbul İl Örgütümüz: Afrin işgaline karşı tüm halkımızı demokratik tepkilerini ortaya koymaya çağırıyor. Afrin’e savaş demek Türkiye halklarına savaş demektir”
  • “TSK Efrin’de sivilleri hedef aldı: 7 can kaybı.”
Previous post
2018'de iş yeri kapanışları arttı
Next post
Buldan hakkında mahkemeye zorla getirilme kararı