Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Yargılanması gereken işçiler değil, kölece şartlarda çalıştıranlardır”

“Yargılanması gereken işçiler değil, kölece şartlarda çalıştıranlardır”

HABER MERKEZİ – 3. Havalimanı’ndaki inşaat işçileri ile Dev Yapı-İş Genel Başkanı Karabulut’un tutuklanması iki ilde protesto edildi. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, asıl suçluların iş cinayetlerine göz yumanlar olduğunu belirterek, tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

3. Havalimanı’ndaki kötü çalışma koşulları nedeniyle yaptıkları eylem gerekçe gösterilerek tutuklanan inşaat işçileri ile Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası (Dev Yapı-İş) Genel Başkanı Özgür Karabulut’un serbest bırakılması için iki ilde eylem yapıldı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) tarafından İstanbul Tophane’de bulunan Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü önünde düzenlenen basın açıklamasına, CHP’li ve HDP’li milletvekillerinin yanı sıra birçok demokratik kitle örgütü katıldı.

“İnşaat işçilerinin insanca çalışma ve yaşama hakkını savunmak suç değildir, Dev Yapı İş Genel Başkanı ve tüm tutuklu işçileri serbest bırakılsın”  pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı.

‘Asıl suçlular patronlardır’

“Bugüne kadar aralarında Dev Yapı-İş Genel Başkanımız Özgür Karabulut’un da olduğu 35 işçi ve sendikacı tutuklandı” diye sözlerine başlayan Çerkezoğlu, “Karabulut, iş cinayetlerinde katledilen, maaşları ödenmeyen, tahtakurularına yem edilen 3’üncü Havalimanı işçilerinin haklı mücadelesini yürütmüştür” dedi ve ekledi: “Bir sendika genel başkanının bu görevleri yapması suç sayılamaz.”

Asıl suçluların iş cinayetlerine, ödenmeyen maaşlara ve tahtakurularına göz yumanlar olduğunu vurgulayan Çerkezoğlu, “Gözaltına alınması gereken insanca çalışma ve yaşama koşulları talep eden işçiler değil, işçileri kölece şartlar altında çalıştıran patronlardır” diye konuştu.

Çerkezoğlu, işverenler hakkında etkin bir soruşturma yürütülmesi gerektiğini de vurguladı.

Ankara’da da protesto edildi

Dev Yapı-İş Genel Başkanı Özgür Karabulut ve işçilerin tutuklanması Ankara’daki Ulus heykelde yapılan açıklamayla da protesto edildi.

Açıklamaya HDP ve CHP’li milletvekillerinin yanı sıra KESK Eş Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda emek ve meslek örgütü temsilcisi destek verdi.

Eski DİSK Genel Başkanı ve CHP Milletvekili Kani Beko, Türkiye’nin işçi cinayetlerinde dünyada 3’üncü sırada olduğunu vurgulayarak, “Asıl tutuklanması gereken işçiye baskı yapan taşeronlardır” dedi.