Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Yaşamını yitiren işçilerin ailelerine ‘kan parası’ teklif edildi mi?”

“Yaşamını yitiren işçilerin ailelerine ‘kan parası’ teklif edildi mi?”

HABER MERKEZİ – Hak ihlalleri, iş cinayetleri ve işçi tutuklamalarıyla gündemde olan 3. Havalimanı’ndaki koşulları Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na soran HDP Milletvekili Kenanoğlu, yaşamını yitiren işçilerin ailelerine şirket yetkililerince ‘sus payı’ ve ‘kan parası’ teklif edildiği yönündeki iddialara yanıt istedi.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, hak ihlalleri ve iş cinayetleri ile gündemde olan 3. Havalimanı inşaatındaki işçilerin çalışma koşullarını ve iş cinayetlerini Meclis’e taşıdı.

Bir kısmı kayıtsız olmak üzere 31 bine yakın işçinin çalıştığı inşaatta çalışmaların başladığı günden bugüne resmi makamlarca 37 kişinin hayatını kaybettiği yönünde açıklama yapıldığını ancak bu rakamın 400’ün üzerinde olduğu iddialarının mevcut olduğunu belirten HDP’li vekil, bir başka iddiayı daha gündeme getirdi.

Kenanoğlu, şirket yetkililerince hayatını kaybedenlerin sayısının gizlenmesi yönünde ailelerin tehdit edildiği ve ailelere “sus payı” veya “kan parası” teklif edildiği yönündeki iddiaları hatırlattı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a “Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?” diye sordu.

Ayrıca, “Mezarlığa dönüş(türül)müş bir alanda çalışmaların hala devam edebiliyor olması nasıl izah edilmektedir?” sorusunu da bakana yöneltti.

Kötü çalışma koşullarını protesto eden işçilerin tutuklanmasına da soru önergesinde yer veren Kenanoğlu, havalimanının bir kısmının açılışının 31 Aralık 2018 tarihine yetiştirilmesi yönünde işçiler üzerinde oluşturulan baskı ile birlikte çalışma koşullarının daha da ağırlaştırıldığına dikkat çekti.

Açılış baskısıyla işçilerin 24 saate varan sürelere dek aralıksız çalıştırıldıkları, kamyon kullanan işçilerin gün içerisindeki servis sayısının arttırıldığı iddialara değinen Kenanoğlu, Bakan Selçuk’tan şu sorulara da yanıt istedi:

  • Bakanlığınız kendi sorumluluk alanı olan 3.Havalimanı çalışma sahasında neden bu koşulların düzeltilmesi yönünde daha öncesinde tedbirler almamıştır?
  • Açılış baskısı sonucu hukuksuz bir şekilde azami düzeyde arttırılan çalışma temposunun yeni iş cinayetlerine mahal vereceği ortadayken bu durumu engellemeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?
  • Bakanlığınızın sorumlu olduğu bir alanda yaşanan iş cinayetlerine ve greve rağmen hala tekrar eden bunca eksikliği, sorumluluğu ve can kayıplarını göz önünde bulundurduğumuzda; görevinizi yapmadığınız için kamuoyundan özür dileyip istifa etmeyi düşünüyor musunuz?

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Teması 'kadın objektifi': Duhok Uluslararası Film Festivali başlıyor
Sonraki Haber
Hatun Tuğluk davası: Duruşmada selfie çeken sanıklardan 'terörist' savunması