Ana SayfaPolitikaYenilenen ders kitapları: Kadın görünürlüğü azaldı, ‘namus’ geri döndü, ‘şehitlik’ vurgusu arttı

Yenilenen ders kitapları: Kadın görünürlüğü azaldı, ‘namus’ geri döndü, ‘şehitlik’ vurgusu arttı

HABER MERKEZİ – ‘Değişen Ders Kitaplarında Sekülerizm ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması’na göre, müfredat değişikliğine gidilmesiyle birlikte yenilenen ders kitaplarında kadın konulu içeriklerin neredeyse tamamı çıkarılırken, seküler ögeler de daha az yer alıyor. Araştırmacılardan Dr. Sezen Bayhan, “Siyasal İslamcı müfredata geçildiğini düşünüyorum. Yeni bir tarih yazılıyor ve yenilenen müfredat iktidarın kadınla derdi olduğunu gösteriyor” diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren 1., 5. ve 9. sınıflarda müfredat değişikliğine gitmesinin ardından kitaplar da yenilendi.

Akademisyenler Dr. Canan Aratemur Çimen ve Dr. Sezen Bayhan tarafından hazırlanan “Değişen Ders Kitaplarında Sekülerizm ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması”, sekülerizm ve toplumsal cinsiyet konusunda yeni kitaplarda olumsuz ve sorunlu içerikler olduğunu ortaya koydu.

Friedrich Naumann Vakfı desteğiyle Karşılaştırmalı Eğitim Derneği’nin yayınladığı araştırma için ilköğretim ve ortaöğretim okullarında okutulan 16 Türkçe, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Tarih ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabı ve bu kitapların 2016 baskıları karşılaştırıldı.

Toplumsal cinsiyet eşitliği içeriğinin tamamı çıkarıldı

Araştırmaya göre, yenilenen 9. Sınıf Tarih ders kitaplarında toplumsal cinsiyet eşitliği içeriğinin tamamı ve seküler ögelerin çoğunluğu çıkarıldı.

DW Türkçe’den Burcu Karakaş’a konuşan araştırmacılar Bayhan ve Aratemur, yeni kitaplarda daha ayrımcı ve eşitsizlikleri artırıcı bir söylem kullanıldığına dikkat çekti.

Rapora göre, 2016 ve 2017 yılı 5. Sınıf Sosyal Bilgiler ders kitapları karşılaştırıldığında, yeni kitapta kadınların meslek sahibi olarak gösterildiği görseller azaldı.

2016 kitabının meslek tanıtım bölümünde kadınlar mühendis, veteriner gibi farklı meslek alanlarında görselleştirirken, 2017’de bu görseller yok.

Öte yandan 2016 ve 2017 yılı 1. Sınıf Türkçe kitaplarında kadınların çalışma yaşamında gösterildiği görseller de çok sınırlı şekilde yer alıyor.

‘Namus’ kelimesi geri döndü

Dr. Bayhan, en çok “namus” kelimesinin geri gelmesine ve kadın konulu içeriklerin neredeyse tamamen çıkarılmasına şaşırdığını belirtiyor.

“Siyasal İslamcı müfredata geçildiğini düşünüyorum. Yeni bir tarih yazılıyor ve yenilenen müfredat iktidarın kadınla derdi olduğunu gösteriyor.”

‘Şehitlik’ vurgusu arttı

Dr. Canan Aratemur ise dinin toplumsal hayatın düzenleyicisi olma meselesinin işlendiğine işaret ederek, 2017 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında 2016’dan farklı olarak dinin hayatın her alanında etkin olması gereken bir öğreti olarak yer aldığına dikkat çekiyor.

Aratemur ayrıca, ‘şehitlik’ konulu içerik artışından da bahsediyor.

“Şehit olma vurgusu çok var. Bütün hikâyeler Kurtuluş Savaşı ve 15 Temmuz darbe girişimi üzerine kurulu. 15 Temmuz anlatısı yeni bir ulus söylemi ve milli kimlik inşa etme aracına hizmet diyor.”


Raporun tamamına BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Brunson'ın serbest bırakılması ABD-Türkiye ilişkilerine nasıl yansır?
Sonraki Haber
Meclis'e geliyor: Erdoğan'dan 'İş Bankası hisseleri' açıklaması