Ana SayfaGüncelYerel Yönetim Çalıştayı’nın ardından: HDP batıda ne yapacak, ufukta ittifak var mı?

Yerel Yönetim Çalıştayı’nın ardından: HDP batıda ne yapacak, ufukta ittifak var mı?

HABER MERKEZİ – Partisinin Diyarbakır’daki MYK toplantısı sonrası yerel seçime ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Parti Sözcüsü Oluç, 2014 yerel seçimlerinde kazanamadıkları belediyeleri de kazanacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şimdiden YSK’ye baskı yaptığını, muhtarların görevden alınmasının da ‘seçim hilelerinin yapılacağının ilanı’ olduğunu savunan Oluç, “Sadece bir yerel yönetim seçimi değil, aynı zamanda demokrasi ve hukuk referandumudur” dedi. “Seçime hazırız” mesajı veren Oluç, ittifak sorularını da yanıtladı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli başkanlığında, Diyarbakır İl Binasındaki Vedat Aydın Konferans Salonu’nda Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantı sonrası HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, MYK toplantısı ve dün Diyarbakır’da yapılan “Yerel Yönetim Çalıştayı’na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Çalıştayda birçok il ve bölgedeki değerlendirmelerin sonuçlarını ele aldıklarını dile getiren Oluç, 1978’den bugüne kadar yerel yönetimler konusundaki deneyimleri, eksik ve yanlışları ele aldıklarını dile getirdi.

Çalıştayda önümüzdeki döneme ilişkin taslak metinleri de tartıştıklarını kaydeden Oluç, çalıştayın taslağını da önümüzdeki hafta kamuoyu ile paylaşacaklarını ve taslağın da “Yerel Demokrasi Sözleşmesi”nin ilk taslak tartışması olacağını ifade etti.

Yerel demokrasiyi güçlendiren bir politika izlediklerini kaydeden Oluç, “Bu yerel seçim çalışmalarını bu anlayışla sürdüreceğiz. Tüm Türkiye’de bu anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

Belediyelere atanan kayyum politikalarını da ele aldıklarını belirten Oluç, “Yaklaşık 2 yıldan fazladır sürdürülen kayyum politikalarıyla halkın iradesi yok edildi. Bu kayyum politikalarına karşı tavrımız nettir. Kayyum atanan tüm belediyeleri kazanacağız. Halk, iradesini net bir şekilde ortaya koyacaktır” diye konuştu.

Yerel seçimlerde, kayyum atanan belediyeler ile 2014 yerel seçimlerinde kazanamadıkları belediyeleri kazanacaklarını aktaran Oluç, “Bu çok önemli bir hedeftir. Kayyumlar, Kürt halkı tarafından asla benimsenmedi. Halk, kendi yereline, ilçesini, köyüne ve şehrine sahip çıkacaktır” dedi.

Erdoğan’ın “kayyum” açıklaması ve görevden alınan muhtarlar

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçim çalışmalarının startını verdiklerini belirten Oluç, yerel seçim çalışmalarını da HDP’yi hedefe alarak yaptıklarını kaydetti.

Erdoğan’ın “kayyum atarız” sözlerini hatırlatan Oluç, “Bu açıklama, AKP ve Erdoğan’ın bölgede kaybetmişliğinin ilanıdır. Erdoğan, HDP’nin adaylarının reddedilmesi için YSK’ye baskı  yapıyor” diye konuştu.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından görevden alınan 259 muhtarı da hatırlatan Oluç, şöyle devam etti:

“Muhtarlık seçimleri, toplumdaki doğrudan demokrasinin en net biçimidir. Halkın iradesi tanınmıyor. HDP’nin en yüksek oy aldığı yerlerin muhtarlarını aldılar. Tamamen hukuk dışı ve keyfidir. Soylu eliyle bu iktidar ‘köyden ve mahalleden en temel seçimlerde bile seçim hilelerini yapacağız’ demiştir. İktidar bunu demiştir. Seçim hilelerinin yapılacağının ilanıdır.”

HDP dün Diyarbakır’da Kürt partileri bir araya gelmişti. Bu konuya dair de konuşan Oluç, “Çok önemli bir toplantıydı. İyi geçti” dedi.

Önümüzdeki dönemde çeşitli görüşlerden olan partiler ile ortak hangi adımlar atılacağı konusunda ortaklaşıldığını belirten Oluç, “Kürt olmanın, Kürtçe anadili ve konuşmanın neredeyse suç sayıldığı, kültür ve edebiyatının yok edildiği bir dönemde böyle bir ortaklık son derece önemlidir ve kıymetlidir” dedi.

HDP Batı’da ne yapacak, ittifak var mı?

HDP’nin, yerel seçimde Batı’da yapacakları ittifaklara da değinen Oluç, “Temel perspektifimiz, AKP-MHP koalisyonunu bütün yerellerde geriletmek için çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Yerel örgütlerle, vakıf, siyasi parti yani tüm demokrasi ve emek bloğuyla adım atacağız. Yerel demokrasi buluşmalarına destek vereceğiz” dedi.

Bir gazetecinin CHP ile ittifak yapıp yapmayacaklarına ilişkin sorduğu soruya ise Oluç şu yanıtı verdi.

“İktidarın elinde tuttuğu, büyükşehirler ve şehirler konusunda eğer muhalefet güçleri önemli bir sonuç alırsa, Türkiye demokrasisine olumlu katkılar sağlayacaktır. Yerellerde o şekilde sürecek. Demokrasinin hukuku en geniş güçler ile olumlu olacağını düşünüyoruz. Resmi bir toplantı ve görüşme yok şu ana kadar.”

“Seçime hazırız” mesajı

Seçimin sadece ‘bir yerel yönetim seçimi’ olmadığını vurgulayan Oluç, “Aynı zamanda demokrasi ve hukuk referandumudur. Tek adamın kararlarına göstermiş olacağı direnişin seçimi olacak” dedi.

Bütün siyasi operasyonlara rağmen üyeleri, örgütleri ve seçmenleriyle birlikte kararlı bir şekilde seçimlere hazırlandıkları aktaran Oluç, “Hangi baskıyı yaparsa yapsın bu çalışmalardan vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka ve mutlaka halkın siyasi iradesi sandığa yansıyacaktır ve bunu da tüm dünya görecektir” ifadelerini kullandı.