Ana SayfaDünyaYunanistan Dışişleri Bakanı istifa etti

Yunanistan Dışişleri Bakanı istifa etti

HABER MERKEZİ – Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Makedonya isminin kullanılması konusunda hükümet içerisinde yaşanan tartışmalar nedeniyle istifa ettiğini açıkladı.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias görevinden istifa ettiğini duyurdu.

Kocias’ın istifa gerekçesi ise Makedonya ile isim konusunda hükümette yaşanan tartışmalar ve bu sebeple Savunma Bakanı Panos Kammenos ile arasında yaşanan gerginlik.

Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada, Başbakan Aleksis Çipras’ın Kocias’ın istifasını kabul ederek, 3,5 yıllık görevi için kendisine teşekkür ettiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca Makedonya ile yapılan isim konusundaki Prespa anlaşmasına ilişkin tüm çabaların bundan sonra Başbakan tarafından üstlenileceği ifade edildi.

AA’nın Yunanistan medyasına dayandırdığı habere göre dün yapılan kabine toplantısında Savunma Bakanı Panos Kammenos ile Kocias arasında Makedonya anlaşmasına ilişkin sert bir tartışma yaşandığı kaydedildi.

Haberlerde, Kammenos’un, Kocias’ı Macar asıllı Amerikalı milyarder George Soros’un tarafı olmakla ve bakanlığın fonlarını yanlış yönetmekle suçladığı, Kocias’ın ise Çipras’ın bu ithamlar karşısında kendisinin arkasında durmamasından ve tartışmayı yatıştırmaya çalışmasından dolayı öfkelendiği belirtildi.

SYRIZA’dan Kammenos’a tepki

Makedonya anlaşmasına karşı çıkan ve hükümete bu konuda destek vermeyeceğini ifade eden Kammenos, geçen hafta Washington’a düzenlediği ziyarette Makedonya ile gerçekleştirilen isim anlaşmasına alternatif plan sunduğunu açıklamıştı.

Kammenos’un bu açıklaması, başta Kocias olmak üzere birçok SYRIZA’lı hükümet yetkilisinden tepki toplamıştı.

Sol oluşumların birleşimiyle kurulan SYRIZA’nın üyesi Kocias ve kendisiyle ortak hareket eden milletvekillerinin desteğini çekmesi halinde hükümetin düşebileceği belirtiliyor.

Çipras’ın konuya ilişkin açıklama yapması bekleniyor.

‘Makedonya krizi’ nasıl başladı?

Yunanistan, kendi sınırları içinde “Makedonya” isimli bir bölge bulunduğu gerekçesiyle uzun yıllardır Makedonya’nın adının değişmesini talep ediyor.

Bağımsızlığını 1991’de ilan eden Makedonya Yunanistan ile devam eden isim sorunu nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ve NATO’ya üye olamıyor.

1993’te Birleşmiş Milletler’e (BM) kabul edilen Makedonya, yine Yunanistan’ın itirazı üzerine geçici olarak “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya” (FYROM) adıyla üyeliğe geçmişti.

Yunanistan halkının bir kısmı Üsküp yönetimini “Makedon kimliğini” çalmaya çalışmakla suçluyor.

Antik dönemde Makedon Kralı olan Büyük İskender’in mirası da iki ülke arasındaki problemlerden biri.