Ana SayfaGüncelAB heyeti Ankara’da çağrı yaptı: Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umuyoruz

AB heyeti Ankara’da çağrı yaptı: Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umuyoruz

HABER MERKEZİ – AB – Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı yaklaşık 1,5 sene sonra Ankara’da yeniden toplandı. Görüşme sonrası taraflar ortak basın toplantısı düzenledi. AB temsilcileri Mogherini ve Hahn, akademisyenlerin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının durumlarının değişmemiş olmasından endişeli olmayı sürdürdüklerini, Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umduklarını söyledi.

Üyelik müzakerelerinin durdurulmasının tartışıldığı bir dönemde Ankara, Avrupa Birliği’nden (AB) iki üst düzey yetkiliyi ağırladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve Genişlemeden Sorumlu Komiser Johannes Hahn, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkanlık ettiği bir toplantıya katıldı.

Türkiye heyetinin bu toplantıda mevcut durumda AB tarafından dondurulmuş olan üyelik müzakere sürecine ivme kazandırılmasını isteyeceği, AB’li yetkililerin ise Türkiye’deki demokratik reform sürecindeki sıkıntıları yeniden gündeme getireceği belirtiliyordu.

Toplantı sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında ilk olarak Çavuşoğlu konuştu.

‘Terörle mücadelenin tüm taraflar için önemli olduğunu’ söyleyen Çavuşoğlu, AB’den destek istedi.

Çavuşoğlu, “AB kilitlediği kapıları kendisi açmalı. Türkiye’nin adaylığını inkar eden sözlerin faydası yok. Reformlar Türkiye’nin hep önceliği” dedi.

Devamla vize serbestisi konusuna ilişkin konuşan Çavuşoğlu, “72 kriterden 6’sı kaldı” dedi. Hahn ise “Türkiye tarafından bu konuda yeni bir ivme kazandırılmıştır” dedi.

Ancak Hahn yaptığı açıklamalarda, Osman Kavala’nın tutukluluğunu da örnek göstererek, AB’nin akademisyenlerin, gazetecilerin ve insan hakları savunucularının durumlarının değişmemiş olmasından endişeli olmayı sürdürdüğünü kaydetti.

Federica Mogherini de “Avrupa güçlü bir Türkiye görmek istiyor ama güçlü Türkiye hukukun üstünlüğü üzerine tesis edilmelidir” dedi ve “Cezaevinde olan Selahattin Demirtaş’ın yakında serbest bırakılmasını umuyoruz, Türkiye mahkemenin kararını takip etmeli” vurgusunda bulundu.

Mogherini ayrıca Türkiye’nin AB ile ilişkileri güçlendirme kararını memnuniyetle karşıladıklarını da söyledi.

Erdoğan, Demirtaş ve Kavala’yı hedef almıştı

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara tepki gösteren AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

Erdoğan ayrıca dün muhtarlara seslenirken “Gezi olaylarında teröristlerin finans kaynağı olan bir kişi şu anda içeride” sözleriyle Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala’ya işaret etmiş ve Kavala için “teröristlerin finans kaynağı” ifadesini kullanmıştı.

Previous post
Bursa'da Günay Aslan aracında uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi
Next post
İnce: Eğilim yoklaması olursa İstanbul adayı olurum