Ana SayfaDünyaAB ve Britanya, Brexit sonrası ilişkiler için anlaştı

AB ve Britanya, Brexit sonrası ilişkiler için anlaştı

HABER MERKEZİ – Britanya ve Avrupa Birliği, Brexit sonrası siyasi ilişkilerine dair hedeflerini içeren deklarasyonun taslak metni üzerinde anlaşmaya vardı.

Britanya ve Avrupa Birliği (AB), Brexit sonrası ilişkilerinin geleceğine yönelik siyasi bildiri metninin taslağı üzerinde uzlaştı.

AB Konseyi’nden yapılan açıklamada; ticaret, güvenlik ve diğer alanlarda ilişkilerin nasıl olacağına dair siyasi bildiri üzerinde “ilke anlaşmasına” varıldığı belirtildi.

Taslak metinde neler var?

Yasal bağlayıcılığı olmayan taslak metinde, tarafların gelecekte eşit şartlarda geniş çaplı bir ekonomik ortaklık kurmalarından ve Britanya’nın Brexit sonrası bağımsız bir ticaret politikasına sahip olacağından söz ediliyor.

26 sayfalık taslakta geçiş döneminin 2022’nin soruna kadar sürebileceği belirtiliyor. 29 Mart 2019’da başlayacak olan geçiş dönemi, AB kurallarının Birleşik Krallık’ta bir süre daha uygulanmaya devam etmesi anlamına geliyor.

Son şekli verilecek

Taslak anlaşma bugün AB üyelerinin Brüksel’deki daimi temsilcilerine sunulacak.

Bu gelişmeyle beraber Britanya’nın AB üyeliğinden ayrılmasına yönelik anlaşmaya hafta sonu son şeklinin verilmesinin de önü açılmış oldu.

29 Mart 2019’da resmen AB’den ayrılacak

Britanya, 23 Haziran 2016’da yapılan referandumda yüzde 48’e karşı yüzde 52’lik sonuçla AB’den ayrılma kararı almıştı.

Son gelişmeler ışığında Britanya, 29 Mart 2019’da AB’den resmen ayrılacak.