Ana SayfaDünyaABD ara seçimler için sandık başında

ABD ara seçimler için sandık başında

HABER MERKEZİ – ABD’de Temsilciler Meclisi ve Kongre üyelerini belirlemek için sandığa gidiliyor. Cumhuriyetçiler Temsilciler Meclisi ve Senato’daki hakimiyetlerini korumayı hedeflerken, seçimlerin Trump yönetimi için kritik öneme sahip olduğu belirtiliyor.

ABD, Senato’daki 100 sandalyenin 35’i, Temsilciler Meclisi’ndeki 435 sandalyenin de tamamı için bugün sandık başında.

ABD siyasetinin gelecek iki yılını şekillendirecek ara seçimlerde Demokratlar hem Temsilciler Meclisi hem Senato’da Cumhuriyetçilere karşı üstünlük sağlayabilirse, Başkan Donald Trump’ın siyasi gündemi sekteye uğrayabilir, kabinenin faaliyetleri durdurulabilir.

Ayrıca Yüksek Mahkeme’nin atamaları da Senato’dan çıkacak sonuca bağlı olacak.

Tartışılan konulardan biri de Trump’ın ‘azledilebilme’ ihtimali. Trump’ın azledilebilmesi için Senato’da üçte iki oranında üstünlük sağlanması gerekiyor, bu da ara seçimlerde yarışa giren tüm sandalyeleri Demokratlar kazansa dahi, sürecin başlatılabilmesi için Cumhuriyetçilerin de oyunun gerektiği anlamına geliyor.

Oylama ne için yapılıyor?

BBC Türkçe’nin haberine göre ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin 435 sandalyesinin tamamı, Senato’nun da 100 sandalyesinin 35’i için oylama yapılacak.

Ayrıca 50 eyaletten 36’sında valiler ve eyalet meclisi üyeleri belirlenecek.

Mevcut durumda, Temsilciler Meclisi’nde 237 Cumhuriyetçi, 193 Demokrat üye görev alıyor. Beş sandalye de farklı gerekçelerle boşta.

Senato’da ise 100 sandalyeden 51’i Cumhuriyetçilerin, 49’u da Demokratların.

Tahminler neler?

Anketlerde Cumhuriyetçi Donald Trump’a verilerin desteğin yüzde 42 civarında kalabileceği belirtiliyor.

Senato’da ise Cumhuriyetçilerin çoğunluğu muhafaza etmeleri, hatta hâkimiyetlerini kuvvetlendirmeleri bekleniyor.

Ara seçimlerde göç politikalarının, bireysel silahlanmaya dönük bakışın, sağlık sisteminin ve ekonomideki gelişmelerin belirleyici olacağı bildiriliyor.

Kritik öneme sahip

Ara seçimler ayrıca ABD’nin önümüzdeki iki yıldaki politikaları için kritik öneme sahip.

Cumhuriyetçiler Kongre’nin alt ve üst kanadında çoğunluğu kaybederse, ABD Başkanı Trump’ın geçirmeyi umduğu iç politika gündemi yasamaya gelmeden engellenmiş olacak.

Demokratlar Temsilciler Meclisi’nde üstünlük sağlarsa, hangi yasanın görüşülebileceğine ve komite başkanlarına karar verecek.

Bu da, Trump yönetiminin Rusya’yla bağlantılı olduğu iddiaları, iş anlaşmaları ve cinsel saldırı suçlamaları dahil birçok iddianın derinlemesine incelenmesinin de önünü açacak.

Eğer Cumhuriyetçiler Senato’da üstünlüklerini korurlarsa, Trump’ın kabine adaylarını onaylama devam edebilecek ve ABD mahkemelerine muhafazakar yargıçlar atayabilecekler.

Previous post
Kamerun'da en az 79 çocuk okullarına yapılan baskınla kaçırıldı
Next post
Başkaya: Konvansiyonel savaşların yerini 'ekonomik yaptırımlar' aldı