Ana SayfaDünyaABD, Soylu ve Gül’e yönelik yaptırımları kaldırdı

ABD, Soylu ve Gül’e yönelik yaptırımları kaldırdı

HABER MERKEZİ – ABD, rahip Brunson’ın tutukluluk sürecinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yönelik uyguladığı yaptırımları kaldırdı.

ABD Hazine Bakanlığı, ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasının ardından, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e yönelik uyguladığı yaptırımları kaldırdığını açıkladı.

Hürriyet’in haberine göre 29 Ekim Pazartesi günü ABD yaptırımları kaldıracağını Türkiye’ye iletti. Dün de ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın telefon görüşmesinde bu konu ele alındı.

Bunun üzerine ABD Süleyman Soylu ve Abdulhamit Gül hakkındaki, Türkiye ise Zinke ve Sessions hakkındaki yaptırım kararlarını kaldırdı.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Amerika Birleşik Devletleri ( ABD ) Hazine Bakanlığı’nın 1 Ağustos 2018 tarihinde İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül hakkında aldığı yaptırım kararına, diplomatik teamüllerin esasını oluşturan mütekabiliyet ilkesinin gereği olarak aynıyla mukabele etmiştik. ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen ile ilgili olarak yaptırım uygulanması kararı almıştık.

ABD Hazine Bakanlığı’nın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Sayın Abdülhamit Gül’e yönelik yaptırım kararını kaldırmasına paralel olarak, ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions ile ABD İç Güvenlik Bakanı Kirsjten M. Nielsen’e uygulanan; Türkiye’ye giriş yasağı, Ülkemizdeki malvarlıklarının bloke edilmesi ve ülkemizdeki gerçek ve tüzel kişilerin adı geçenlerle her türlü mali işlem gerçekleştirmesinin ve ticari ilişkide bulunması yasağı kaldırılmıştır.”

Ne olmuştu?

ABD’nin yaptırımları, Türkiye’nin ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ı tutuklaması sonrası başlamıştı.

21 ay tutuklu yargılandıktan sonra 25 Temmuz’da ev hapsine alınan Brunson, 12 Ekim’de görülen davada serbest bırakılmıştı.

Washington yönetimi, Brunson’ın tutukluluğunun ev hapsine çevrilmesinin ardından önce insan hakları ihlalleriyle suçladığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün ABD’deki mal varlıklarını dondurmuştu.

ABD, bunun ardından da Türkiye’den çelik ve alüminyum ithalatında gümrük vergisini ikiye katlama kararı almıştı.

Ardından da ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının teslimatının geçici olarak durdurulmasını öngören maddenin de içinde yer aldığı savunma bütçesini belirleyen tasarıyı imzalamıştı.