Ana SayfaDünyaABD: Suriye’nin kuzeyinde gözlem noktaları kuruyoruz

ABD: Suriye’nin kuzeyinde gözlem noktaları kuruyoruz

HABER MERKEZİ – Suriye’nin kuzeyinde gözlem noktaları kurduklarını açıklayan ABD Savunma Bakanı Mattis, bölgede olan biteni takip edeceklerini ifade etti: “Sınır hattında gece ve gündüz net şekilde belirlenen yerler olacak.”

ABD Savunma Bakanı James Mattis’in Pentagon muhabirleriyle yaptığı sohbette Kuzey Suriye’deki gelişmeler gündeme geldi.

Kuzey Suriye’de gözlem noktaları oluşturulduğunu açıklayan Mattis, “Bu bir değişiklik. Suriye sınırı boyunca bazı yerlerde gözlem noktaları kuruyoruz” dedi.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan habere göre Mattis, bu kararı şöyle gerekçelendirdi:

“Çünkü bizim faaliyette bulunduğumuz alanda bir gelişme olursa Türkleri arayıp onları uyaran biz olmak istiyoruz. Sınırda olanı biteni takip edeceğiz. Bu da Türk ordusuyla irtibatta olacağımız anlamına geliyor. Sınır hattında gece ve gündüz net şekilde belirlenen yerler olacak. Bu şekilde de Türkler nerede olduklarını bilecekler.”

ABD Savunma Bakanı ayrıca, bu kararın amacının “Orta Fırat Vadisi’nde savaşan adamlarımızın geri çekilmemesini ve IŞİD’in coğrafi olarak halifeliğinden geriye kalanı da ezmemizi sağlamak” olduğunu söyledi ve ekledi:

“Düşman daha küçük alanlara doğru çekildikçe, hala ellerinde kalan toprağı bir anlamda güçlendirmiş oluyor. Aylar öncesinden ifade ettiğimiz zorlu savaş şu an orada yaşanıyor.”

Ne oluyor?

Türkiye, 28 Ekim ve ertesi günlerde Kuzey Suriye kentlerinden Kobani ve Gire Spi’yi hedef almıştı.

Türkiye basınında bombardıman “Fırat’ın doğusunda YPG vuruldu” başlığıyla servis edilse de bölgedeki yerel kaynaklar köylerin hedef alındığını savunmuştu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son açıklamasında, İstanbul’daki zirvenin ardından düzenlenen bombardımana dikkat çekerek, ‘daha kapsamlı operasyonlar yapılacağını’ söylemişti.

Kobani’ye yönelik top atışı düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme alan Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik ise bunun “ABD’ye dostça bir mesaj” olduğunu kaydetmişti.

Gelişmeler üzerine ABD’den gelen açıklamalarda ise hem Türkiye hem de Demokratik Suriye Güçleri ile temas halinde olunduğu bildirilmişti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, ‘kaygılı’ olduklarını söylerken, güvenlik konusunda ABD ile Türkiye arasında ‘işbirliği ve koordinasyona dayalı’ bir yaklaşımın daha doğru olacağını ifade etmişti.

Öte yandan Demokratik Suriye Güçleri ise Türkiye’nin Kobani ve Gire Spi’ye yönelik saldırılarının “IŞİD’e destek olduğunu” savunarak, Deyr ez Zor’daki operasyonu bir süre durdurmuştu.