Ana SayfaDünyaABD’nin İran yaptırımları yeniden devreye girdi

ABD’nin İran yaptırımları yeniden devreye girdi

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları tümüyle geri döndü. Son yaptırımlar İran’ın petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini hedef alıyor. 8 ülke ise geçici olarak yaptırımlardan muaf tutuluyor.

ABD, İran’a yönelik 2015 yılında kaldırılan tüm yaptırımları yeniden yürürlüğe soktu.

ABD Başkanı Donald Trump’ın Mayıs ayında İran nükleer anlaşmasından çekilme kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların petrol ihracatı, deniz taşımacılığı ve bankacılık sektörlerini kapsayan ikinci bölümü de bu sabah saatlerinde devreye girdi.

İran’da gösterilerde ABD’ye tepki

Diğer yandan dün İran’da başta başkent Tahran olmak üzere birçok kentte düzenlenen ABD karşıtı gösterilere katılan on binlerce İranlı katıldı, “Amerika’ya Ölüm” sloganı attı.

Gösterilerde ABD bayraklarının ve dolarlarının yakıldığı da belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump ise yaptırımların şimdiden etkili olduğunu savundu.

Trump, “İran yaptırımları çok güçlü. Bunlar, şimdiye kadar uygulamaya koyduğumuz en sert yaptırımlar. İran’la ne olacağını göreceğiz, ancak size şunu diyebilirim ki durumları çok iyi değil” dedi.

Ruhani: ABD ülkemize ekonomik savaş açtı

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, yaptırımlarının devreye girmesinin ardından yaptığı açıklamada, İran’ın petrol satmaya devam edeceğini söyledi.

BBC Türkçe’nin haberine göre “ABD ülkemize ekonomik savaş açtı” diyen Ruhani, ekonomistlerle yaptığı ve İran Devlet Televizyonu’ndan canlı yayımlanan toplantıda, “Amerika, İran’ın petrol satışlarını sıfıra indirmek istiyor ancak biz yaptırımları delmek için petrol satmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Ruhani konuşmasında ayrıca ABD’nin yaptırımlarının ikinci aşamasının bugün devreye girmesini kastederek, “Bugün düşman ekonomimizi hedef alıyor, yaptırımların asıl hedefi halkımızdır” ifadelerini kullandı.

Yaptırımlardan 8 ülke geçici olarak muaf

Yaptırımlar İran’la ticaret yapan ülkeleri de olumsuz etkileyecek ancak aralarında Türkiye’nin de bulunan 8 ülke geçici olarak yaptırımlardan muaf tutulacak.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a yönelik yaptırımlardan geçici olarak muaf 8 ülke içerisinde Türkiye’nin de bulunduğunu açıkladı.

Yaptırımlardan muaf diğer ülkelerin Japonya, Çin, Tayvan, Hindistan, Yunanistan, Güney Kore ve İtalya olduğu kaydedildi.

Pompeo, yine de söz konusu ülkelerden İran ile yaptıkları petrol ticaretini azaltmalarını umduklarını kaydetti.

Mike Pompeo, şimdiye dek 20 ülkenin İran’dan petrol ithalatını kestiğini de sözlerine ekledi.

50 banka yaptırım listesinde

Ayrıca ABD’nin 50 İran bankası ile 700’den fazla İranlıyı yaptırım listesine aldığı duyuruldu.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’in de katıldığı basın toplantısında, yaptırımların sona ermesi için İran’ın bölgedeki tutumunun ve ABD’ye yönelik politikalarının değişmesi gerektiği belirtildi.

Öte yandan, Belçika merkezli uluslararası para transfer sistemi SWIFT ise küresel finansal sistemin istikrarı ve bütünlüğü için bazı İran bankalarının mesajlaşma sistemine erişimini kesti.

ABD tek taraflı nükleer anlaşmadan çekilmişti

Mayıs ayında ABD Başkanı Trump, 2015 yılında ABD’nin yanı sıra Almanya, Britanya, Fransa, Rusya ve Çin’in de imzaladığı İran nükleer anlaşmasından tek taraflı olarak çekildiklerini duyurmuştu.

Çekilme kararını “Bugün ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekileceğini açıklıyorum. Başkanlık memorandumu imzalayacağım” sözleriyle duyuran Trump, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları yeniden getireceklerini söylemişti.

İlk yaptırımlar Ağustos’ta devre girmişti

Trump’ın kararının ardından Tahran’a yönelik yaptırımların ilk dilimi Ağustos ayında devreye girmişti.

ABD’nin 7 Ağustos’ta İran’a yönelik yeniden uygulamaya başladığı birinci aşama yaptırımlar çerçevesinde İran yönetiminin, ABD doları satın alması, altın ve değerli madenlerle ticaret yapması yasaklanmıştı.

İran’ın çelik, kömür, alüminyum ticareti ile otomotiv sektörüne yaptırım uygulanmış, Tahran’a sivil havacılık yaptırımları geri getirilmiş, yaptırımlar kapsamında İran’ın yolcu uçakları ve uçak parçası ithalatı engellenmişti.

İran’ın para birimi tümen üzerinden ülke dışında gerçekleşecek önemli işlemlere kısıtlamalar uygulanmış ve ABD’ye İran tarafından yapılan el yapımı halı ve gıda ürünlerinin ihracatı yasaklanmıştı.

İran’ın dış borcuna bağış yapılması ve satın alınmasına yaptırımlar kapsamında yasak getirilmişti.

Previous post
“İktidarın teklifi sağlık alanındaki en acımasız yasaları içeriyor”
Next post
Yalova’da şüpheli kadın ölümü