Ana SayfaGüncelAB’nin en yüksek mahkemesi: PKK haksız yere terör listesinde kaldı

AB’nin en yüksek mahkemesi: PKK haksız yere terör listesinde kaldı

HABER MERKEZİ – AB mahkemesi olan Avrupa Adalet Divanı, 2014-2017 yılları arasında PKK’nin ‘haksız yere terör listesinde kaldığını’ beyan ederek alınan kararların yeterli argümana dayanmadığına hükmetti.

Avrupa Birliği’nin (AB) en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı, PKK’nin ‘terör örgütü listesi’nde kalmasına hükmetmekle beraber, 2014-2017 yılları arasında haksız yere ‘terör listesi’nde kaldığını ve bu yüzden bazı yasa maddelerinin çiğnendiğini beyan etti.

Mahkemenin kararı PKK yöneticilerinden Duran Kalkan ve Murat Karayılan’ın dört sene önce AB Konseyi’ne açtığı dava sonucunda geldi.

Dava ile PKK’nin AB’nin ‘terör örgütü listesi’nde bulunmasına itiraz edilmişti.

“Argümanlar doğru incelenmedi”

10 Şubat 2014 tarihli listeden sonra 2017 yılına kadar her 6 ayda bir yenilenen diğer listelere karşı açılan davaya bakan Adalet Divanı Genel Mahkemesi, ileri sürülen argümanların doğru bir şekilde incelenmediğine dikkat çekti.

4 yıl boyunca alınmış kararlara karşı yapılan itirazlara bakılan davada Adalet Divanı’na bağlı Genel Mahkeme, kararların yanlış olduğuna hükmetti.

Mahkeme, yasağa gerekçe gösterilen bir dizi olay ve eylem sıralandığını ancak bu tür argümanların AB tarafından yeterli bir hukuki süzgeçten geçirilmediğine işaret etti.

“PKK’nin Ortadoğu’daki yeni durumunun göz önüne alınmadığına” dikkat çekilen kararda, atfedilen suçlamaların yasak için yeterli argüman oluşturmadığına karar verildi.

Hala listede

Ancak karar yeni yasal düzenleme öncesi dönemi kapsıyor ve somut bir etkisi olmayacak. PKK ‘terör örgütü listesi’nde kalmaya devam ediyor.

Previous post
Seyit Rıza'nın idam edilişinin 81. yılında 'yüzleşme' çağrısı
Next post
Riyad'dan Ankara'ya Kaşıkçı yanıtı: Uluslararası soruşturmaya gerek yok