Ana SayfaGüncelAdil Kullanım Kotası kalkıyor

Adil Kullanım Kotası kalkıyor

HABER MERKEZİ – Belli bir limitte indirme işleminin ardından internet hızının düşmesine neden olan “Adli Kullanım Kotası”nın 1 Ocak 2019’dan itibaren kaldırılacağı açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, internet kullanımında “Adil Kullanım Kotası” (AKK) uygulamasının kaldırılacağını söyledi.

Turhan’ın açıklamasına göre 1 Ocak 2019 sonrası yeni sisteme geçilecek:

“Kapasitenin üzerinde kullanımda yavaşlama oluyordu. Herkesin interneti eşit kullanması amacıyla getirilen AKK, internet altyapısının gittikçe gelişmesi ve kapasitesinin artması dolayısıyla artık kaldırılacak ve internet kullanımına sınırlama getirilmeyecek.

“AKK’nin kaldırılması dolayısıyla aboneler herhangi bir dilekçe vermeyecek. Bu uygulama nedeniyle de ilave ücret alınmayacak.

“AKK’nin kaldırılmasının ardından birkaç hafta içinde yoğunluk yaşanmasını bekliyoruz. Çünkü yılbaşında internet kullanımında talep artabilir. Bunu altyapımızın kapasitesini geliştirerek çözeceğiz.

“Vatandaşın gereksiz yere ücret ödememesi ve sürpriz faturalarla karşı karşıya kalmaması için her türlü çalışmayı yapıyoruz. Amacımız haberleşme, iletişim ve ulaşım alanlarında vatandaşımıza daha ekonomik ve kaliteli hizmet vermek.”

Adil Kullanım Kotası nedir?

Herkesin eşit şekilde internet kullanması amacıyla uygulanan Adil Kullanma Kotası sistemi, belirtilen oranda indirme (download) işleminin ardından internet hızının düşmesine neden oluyor.

Örneğin 20 mbps indirme hızıyla 10 GB’lık internet paketi satın alan bir kullanıcı 10 GB veri indirme limitini aşarsa, 20 mbps indirme hızı otomatik olarak 3 mbps’ye düşüyor ve bir sonraki fatura dönemine kadar 3 mbps hızla internet kullanıyor.

Türkiye Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından zorunlu kılınan bu uygulamanın amacı eşit ücret ödeyen kullanıcılar arasında eşitliğin sağlanmak istenmesiydi.

Previous post
Kongreye sayılı günler kala HDP Gençlik Meclisi üyeleri gözaltına alındı
Next post
Sayı 71'e yükseldi: Şengal'de bir toplu mezar daha bulundu