Ana SayfaGüncelAİHM’de Cizre davası görüldü

AİHM’de Cizre davası görüldü

HABER MERKEZİ – Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması sona erdi. Karara ilişkin süre bilgilendirmesi daha sonra yapılacak.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM), Şırnak’ın Cizre ilçesinde sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı dönemlerde yaşanan hak ihlalleri için yapılan başvurunun duruşması esas üzerinden görüldü.

Ömer Elçi ile Orhan Tunç adına yapılan başvurular üzerine kararlaştırılan ve Fransa’nın Strasburg kentinde görülen duruşmaya Orhan Tunç’un eşi Güler Tunç ve Mehmet Tunç’un eşi Zeynep Tunç ile başvurucuların avukatlarından Ramazan Demir, Benan Molu, Neşet Girasun ve Erkan Şenses katıldı.

Duruşmada başvurucuların yasal temsilcileri ile Türkiye hükümeti temsilcisi beyanlarını sundu.

Ardından AİHM heyetinin ilettiği soruların cevaplanması aşamasına geçildi.

Sorulara karşı avukat Ramazan Demir, Cizre’de ilan edilen sokağa çıkma yasakları ve güvenlik güçleri operasyonlarının ne şekilde gerçekleştiğini ve bu kapsamda yürütülmüş olan tüm operasyonların AİHS (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) madde 2 ihlali olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Avukat Benan Molu ise devlet yetkilileri tarafından “terör örgütü üyesi” olarak ilan edilen Orhan Tunç’un ölümüne dair başvuruya “Çatışmada mıydı? Örgüt üyesi mi?” gibi sorular ile yaklaşan Anayasa Mahkemesi’nin etkili bir iç hukuk yolu olamayacağını gösterdiğini beyan etti.

Türkiye de sokağa çıkma yasakları döneminde yaşananlar ile ilgili olarak ilk kez savunma yaptı.

Duruşma sona ererken, karara ilişkin süre bilgilendirmesinin daha sonra yapılacağı bildirildi.

Avukat Demir: Hükümetin sorumluluğuna dair sorular soruldu

bianet’ten Ayça Söylemez’in haberine göre avukat Ramazan Demir, bugünkü duruşmayı şu sözlerle aktardı:

“AİHM’de hakimler, hükümete, yaşam hakkının korunması bakımından devletin ne gibi önlemler aldığını sordu. Bizim de bu yönde sorularımız oldu. Ayrıca, dosyayla ilgili Türkiye’deki yargının tavrı da değerlendirildi. Özetle, hükümetin sorumluluğuna dair sorular soruldu.

“Hükümet çoğunlukla cevap veremedi ya da kaçamak cevaplar verdi. Hükümet temsilcileri çoğunlukla o dönemki hendeklerden bahsetti.

“AİHM’in, operasyonun vahametinin, sivil kayıpların farkında olduğunu gördük.”

Ne olmuştu?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, onlarca insanın yaşamını yitirdiği Şırnak’ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasaklarına dair yapılan başvurular için Temmuz ayında duruşma yapılması kararı almıştı.

AİHM’in başvurucu avukatlara gönderdiği mektupta, Cizre’nin Nur Mahallesi’nde yaşadığı sırada sokağa çıkma yasakları nedeniyle mülki amirlerin kararıyla, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın evlerinde hapsedildikleri gerekçesiyle yaşam hakkının, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini belirten Ömer Elçi ve Cizre’de “güvenlik güçleri” tarafından açılan ateş sonucunda yaralanan ve sonrasında ambulansın geçişine izin verilmediği için mahkemenin tedbir kararına rağmen hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvurularda mahkemenin 13 Kasım 2018 Salı günü saat 09.00’da Strasburg’da esas üzerine bir duruşma yapacağını bildirmişti.

Previous post
Kürşat Bumin hayatını kaybetti
Next post
HDP Eş Genel Başkanı Buldan ve üç milletvekili hakkında fezleke