Ana SayfaGüncelAİHM’in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın

AİHM’in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – Tutuklu HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine hükmetti. İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, “Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir” ifadelerini kaydederken, kararı Karınca’ya değerlendiren hukukçu Yaman Akdeniz de 18. Madde’nin önemine vurgu yaparak, Türkiye açısından böylesi bir kararın ilk defa alındığını belirtti. Hakkındaki kararı değerlendiren Demirtaş ise, “Karar ile birlikte siyasi rehine pozisyonum hukuken tescil edildi” dedi. Öte yandan karara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” diye konuştu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuyla ilgili kararını verdi.

AİHM, “Demirtaş serbest bırakılsın” dedi. Mahkeme ayrıca, Demirtaş’ın ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ da hükmetti.

Başvuruculardan ve davayı takip eden avukatlardan Ramazan Demir, Twitter’dan şu mesajı paylaştı:

Ankara 19. Ağır Ceza’ya başvuru

AİHM’in kararının ardından Demirtaş’ın avukatları, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tahliye talebiyle başvuruda bulundu.

Demirtaş’tan ilk açıklama

Kararın ardından avukatlar Ramazan Demir, Benan Molu ve Murat Aksark, Demirtaş’ı tutuklu bulunduğu cezaevinde ziyaret etti. Ziyaretin ardından açıklama yapan avukatlar, Demirtaş’ın mesajlarını aktardı.

Demirtaş’ın açıklamasının tamamı şöyle:

Altıparmak: Kararın ardından derhal serbest bırakılmalı

Öte yandan Demirtaş’ın başvurusunu hazırlayan ve dava sürecini takip eden hukukçular, AİHM kararını değerlendirdi.

İnsan hakları hukukçusu Kerem Altıparmak karara ilişkin “AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir” diye belirtti.

Avukat Molu: AİHM, Türkiye’ye karşı ilk kez 18. maddeden ihlal buldu

Başvuruculardan ve davayı takip eden avukatlardan Benan Molu da “İHAM, Selahattin Demirtaş’ın özgürlük ve güvenlik hakkının ve seçim hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme, Türkiye’ye karşı ilk kez, 18. maddeden ihlal buldu ve ‘siyasi nedenlerle’ tutuklandığını tespit etti. Demirtaş’ın serbest bırakılması gerekiyor” dedi.

Akdeniz: Türkiye açısından bu durum bir ilk

AİHM’in kararını Gazete Karınca’ya değerlendiren hukukçu Yaman Akdeniz ise kararın gecikmeli olduğunu ve daha önceden verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Akdeniz de kararda yer alan 18. Madde’nin önemine vurgu yaparak Türkiye açısından böylesi bir kararın ilk defa alındığını hatırlattı.

Konunun yalnızca hukuki değil, aynı zamanda siyasi boyutlarının da olduğunu söyleyen Akdeniz şunları kaydetti:

“Kararda yer alan 18. Madde oldukça önemli. Daha önce Azerbaycan ve Gürcistan için bu maddeden kararlar verilmişti, ancak Türkiye açısından bu durum bir ilk. Kararda yalnızca tazminat talebi yok, aynı zamanda salıverme talep etmesi ile yaptırım kararı da içeriyor. Bu karara uyulmaması halinde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi konuyu takip edecektir. Avrupa Konseyi’den hızlıca kararlar alınmaz, ancak uyulmaması halinde konseyden ihraca varacak süreçler yaşanabilir. Kararın yargılamayı yapan mahkemeye tebliğ edildiği anda Demirtaş’ın tahliye edilmesi gerekir. AİHM’in kararında aynı zamanda Cuma günü yaşanan gözaltıların da etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Cuma günü gözaltılar yaşanırken AİHM kararı Salı günü açıklayacağını ilan etti ki bu hukuki olduğu kadar siyasi de bir mesaj içermektedir.”

Buldan: Demirtaş’ın tutuklu kalması uluslararası hukuka aykırı

Diğer yandan partisinin Meclis grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, AİHM’in Demirtaş kararını değerlendirdi.

“Biraz önce aldığımız bir karar var. AİHM, sevgili Selahattin Demirtaş’ın kararını lehte sonuçlanmak üzere açıkladı. Bu karardan dolayı duyduğumuz memnuniyeti ve sevinci tüm sizler aracılığı ile kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Bu önemli bir karar ve AİHM’in Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması kararı bizler tarafından memnuniyet ve coşkuyla karşılandı. Burada hukukun üstünlüğünün gereği olarak bu kararın yerel mahkemede bir an önce karara bağlanması gerektiğini ve başta sevgili Selahattin Demirtaş olmak üzere tüm tutuklu arkadaşlarımızın derhal serbest bırakılması gerekiyor.

Şu andan itibaren Demirtaş’ın ve arkadaşlarımızın tutuklu bulunması hem yasal hem anayasal hem de uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade ediyor ve sevgili Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılması gerektiğini ifade ediyoruz.”

Erdoğan: Bizi bağlamaz

AİHM’in Demirtaş’ın serbest bırakılmasına ilişkin verdiği karara Ankara’dan ise tepkiler geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AİHM’in Demirtaş kararına “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” ifadeleriyle tepki gösterdi.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise “Kararı bir görelim. Bu konuda yargılamayı yapan yargı mercii kararı verecektir” dedi.


Oluç: AİHS’in taraflarından olan Türkiye karara uymak zorunda


2 yılı aşkındır cezaevinde

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan ve ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanan Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresi iki yılı aştı.

Demirtaş, hakkında açılan davalardan yalnızca birinden tutuklu bulunurken, yargılandığı davalardan da yalnızca birinden ceza aldı.

Tutuklu bulunduğu davada yargılaması devam eden Demirtaş için avukatı Mahsuni Karaman, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine 2017 yılının Şubat ayında AİHM’e başvuruda bulunmuştu.

AİHM’e haksız tutuklanma nedeniyle başvuruda bulunduklarını hatırlatan Karaman, Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada başvurunun yakın zamanda olumlu sonuçlanmasını beklediklerini belirtmişti.


Demirtaş’ın avukatı: Tahliye edilmemesi için gizli bir takvim yürütülüyor

Previous post
Oluç: AİHS'in taraflarından olan Türkiye karara uymak zorunda
Next post
Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında ilk duruşmada ceza talep edildi