Ana SayfaGüncelAİHM’in Demirtaş kararının tercümesi mahkemede

AİHM’in Demirtaş kararının tercümesi mahkemede

HABER MERKEZİ – AİHM’in Selahattin Demirtaş ilgili verdiği ‘serbest bırakılmalı’ kararının tercümesi yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.

HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ‘Demirtaş kararı’nın ardından tutuklu yargılandığı Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları tahliye başvurusuna dair açıklama yaptı.

Açıklamada, AİHM kararı sonrası tahliye başvurusunda bulundukları mahkemeden kararın tercümesinin Adalet Bakanlığı tarafından kendilerine ulaştırılması ile birlikte karar verileceğinin belirtildiğini paylaştı.

Bu doğrultuda, söz konusu kararın bakanlık tarafından dün itibariyle mahkemeye ulaştırıldığı belirtildi.

Türkiye’nin Avrupa Konseyi üyesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) tarafı ve AİHM’in yargı yetkisini kabul eden bir ülke olduğunu hatırlatan avukatlar, açıklamalarında şunları kaydetti:

“Yargı makamlarının Sayın Demirtaş ile ilgili AİHM’ce verilen kararı tartışma ya da bu kararın aksine bir karar verme yetkisinin ‘Sözleşmenin 46’ıncı Maddesi ve Anayasa’nın 90/5 maddesi’ uyarınca bulunmadığının, derhal tahliye kararı dışındaki her türlü karar hukuk dışı ve görevi kötüye kullanma olacağının altını çizerek, Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bir an evvel Sayın Demirtaş’ın tahliyesine karar vermesini beklediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Ne olmuştu?

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

Karara tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

Demirtaş ise hakkında verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının onanması için siyasi baskı yapıldığını söyleyerek, “Hükümet cephesinin yapmayı planladığı ‘hamle’ ve ‘işi bitirme’ operasyonunun ne olduğu artık anlaşılıyor” ifadesini kullanmıştı.

Son olarak Demirtaş’ın, 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve İstinaf Mahkemesi’ne gönderilen dosyanın AİHM’in 20 Kasım’da verdiği ihlal kararından bir gün önce incelemeye alındığı ortaya çıkmıştı.

Demirtaş’ın avukatları ise bunun “AİHM’in kararı bizi bağlamaz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bahsettiği ‘hamle’ olduğunu söylemişti.


CHP’li Kaboğlu’ndan AİHM’in Demirtaş kararına ilişkin rapor

Previous post
Leyla Güven 23 gündür açlık grevinde
Next post
New York Film Eleştirmenleri Birliği Ödülleri belli oldu