Ana SayfaGüncelAkar’dan Hakkari’deki üs bölgesindeki patlamaya ilişkin açıklama

Akar’dan Hakkari’deki üs bölgesindeki patlamaya ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Hakkari Şemdinli’deki üs bölgesinde yedi askerin hayatını kaybetmesine neden olan patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, “Hiçbir dış etki söz konusu değildir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Ortaklar köyünde bulunan Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde meydana gelen patlamada yaralanan asker ve polisleri hastanede ziyaret etti.

Askerlerin tedavi altına alındığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konuşan Akar, patlamaya ilişkin adli, idari ve teknik incelemelerin başlatıldığını hatırlattı.

Akar, ilk bulgulara göre ‘topun ateşlenmesini müteakip, merminin namluyu terk ettiğini ve daha sonra namlu gerisinde meydana gelen yüksek basınçtan dolayı geriye doğru bir alev çıktığını, bu alevin de bu patlamaları tetiklediğini’ söyledi.

Akar ayrıca mermiler ile topun incelemesinin 28 Ekim’de yapıldığını, bir heyetin ‘bunların göreve elverişli olduğunu tespit ettiğini’ aktararak, “Dolayısıyla bu kazada kesinlikle hiçbir dış etki söz konusu değildir” dedi.

Ne oluyor?

Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesi’nde 9 Kasım’da bir patlama meydana gelmişti.

Hakkari Valiliği, ilk yaptığı açıklamada patlamanın arızalı mühimmatın infilak etmesi sonucu meydana geldiğini ve yaralı askerlerin bulunduğunu bildirmişti.

Valilik ardından yaptığı açıklamayı değiştirerek, “09.11.2018 günü İlimiz Şemdinli İlçesi Ortaklar Süngü Tepe Üs Bölgesinde mühimmat deposunda meydana gelen patlama sonucu askeri personellerimiz yaralanmıştır” ifadelerine yer vermişti.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan gelen yazılı açıklamada da patlamanın ‘kaza sonucu’ olduğu belirtilmişti.

PKK ise yaptığı açıklamayla Şemdinli’nin saldırılarla hedef alınan üslerden biri olduğunu savunmuştu.

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan açıklamada, Şemdinli’deki saldırıda yaşamını yitiren asker sayısının açıklandığının aksine 17 olduğu da iddia edilmişti.

Yayın yasağı

Öte yandan Şemdinli Sulh Ceza Hakimliği, Süngü Tepe Üs Bölgesi’ndeki patlamaya ilişkin yayın yasağı kararı almıştı.

“Bu durumun soruşturmanın sağlıklı yürütülmesine engel olmaması, toplumun olumsuz etkilenmemesi, olayın vehameti, kamu düzeni ve güvenliği göz önünde bulundurulduğunda 5187 sayılı yasanın 3/2 maddesi uyarınca soruşturma tamamlanıncaya kadar soruşturma dosyası kapsamı hakkında yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyada her tür haber, röportaj, eleştiri, görüntü vb yayınların yapılmasına yayın yasağı getirilmesi talebi, yasaya ve usule uygun olduğundan Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığının talebinin kabulüne karar vermek gerekmiştir.”

Previous post
Fransa'dan yalanlama: Elimizde tape yok, Erdoğan siyasi oyun oynuyor
Next post
ABD'de yangınlar: Yaşamını yitirenlerin sayısı 42'ye yükseldi, 200'den fazla kişi kayıp