Ana SayfaGüncelAKP’nin ‘sağlık düzenlemesi’ teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı

AKP’nin ‘sağlık düzenlemesi’ teklifi Meclis’te kabul edilerek yasalaştı

HABER MERKEZİ – AKP’nin sağlıkla ilgili düzenlemeleri içeren yasa teklifi, Meclis’te kabul edilerek yasalaştı.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) Meclis’e getirdiği “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulu’nda AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oy çokluğuyla kabul edildi.

Böylelikle söz konusu teklif yasalaştı.

Tartışmalı 5. Madde de kabul edildi

Teklifin Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan doktorların çalışma alanlarını kısıtlayacağı gerekçesiyle tartışılan 5. Maddesi de yapılan değişiklik sonrası Genel Kurul’da gerçekleştirilen oylamayla kabul edilen maddeler arasında.

Yasa teklifindeki, “Kamu görevinden çıkarılan doktorlar, diş doktorları ve tıpta uzman olanların yalnızca SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) anlaşması olmayan özel hastanelerde çalışabileceklerine” yönelik hüküm, metinden çıkarıldı.

Yapılan değişikliğe göre, ihraç edilen ya da güvenlik soruşturması nedeniyle mesleğe alınmayan hekimler, çıkarma veya göreve alınmama kararının verildiği tarihten itibaren 450 gün sonunda mesleklerini icra edebilecek.

Tabip Odası’ndan izin alamayacaklar

Teklifin yasalaşmasıyla birlikte tabiplerin birden fazla tabiplik görevi kabul etmeleri için tabip odasından izin almaları şartı kaldırıldı.

Bütçe Cumhurbaşkanlığı’nda

Yasa, Sağlık Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarının, her bütçe yılında Cumhurbaşkanı tarafından ihtiyaca göre artırılabilmesini öngörüyor.

Buna göre bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı için tahsis edilen döner sermaye miktarı 10 milyar lira olacak.

Sağlık Bakanlığına bağlı döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri bakanlıkça yürütülecek ancak bakanlık tarafından teklif edilen ve Hazine ve Maliye Bakanlığınca uygun görülen döner sermaye işletmelerinin muhasebe hizmetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yerine getirilebilecek.

Sosyal medyada sigara yasağı

Ayrıca sosyal medyada sigara yasağı düzenlemesi de geçen maddeler arasında.

Televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde, sinema ve tiyatrolarda gösterilen eserlerde, tütün ürünlerinin kullanılması ve görüntülerine yer verilmesi ya da internet, topluma açık olan sosyal medya veya benzeri ortamlarda ticari gaye ile veya reklam amacıyla tütün ürünleri kullanılamayacak, görüntülerine yer verilemeyecek.

Sağlık, eğitim ve öğretim, kültür ve spor hizmeti verilen yerlerde ve üniversite yerleşkelerinde tütün ürünlerinin satışı yapılamayacak.

Sağlıkta şiddetin önlenmesi

Öte yandan teklifin yasalaşması ile birlikte sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlardan şüpheli olanlar, kolluk görevlilerince yakalanacak ve gerekli işlemleri yapılarak başsavcılığa sevk edilecek.

Başsavcı adli işlemleri yerine getirecek. Bu suçların soruşturmasında, kolluk tarafından müşteki, mağdur veya tanık olan sağlık personelinin ifadeleri iş yerlerinde alınacak. Bu hükümler, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yapan personele karşı görevleri sebebiyle kasten işlenen suçlar hakkında da uygulanacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Çağın tüketmek istediği bir varoluş biçimi: Direniş – Fatma Koçak
Sonraki Haber
Devletin sakalı hep “Yeşil” uzuyor - Akın Olgun