Ana SayfaGüncelAnadolu Kültür’e dönük operasyon: Akademisyenler dahil 13 gözaltı

Anadolu Kültür’e dönük operasyon: Akademisyenler dahil 13 gözaltı

HABER MERKEZİ – İstanbul merkezli dört kentte Anadolu Kültür Derneği’ne dönük düzenlenen operasyon kapsamında Prof. Betül Tanbay ve Prof. Turgut Tarhanlı ile gazeteci Çiğdem Mater’in de aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

İstanbul merkezli operasyon kapsamında dört ilde sabah saatlerinde birçok adrese eş zamanlı ev baskınları düzenlendi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmanın 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür Derneği’ne yönelik olduğu öğrenildi.

13 kişi gözaltına alındı

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay ile Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Turgut Tarhanlı’nın aralarında olduğu 13 kişinin gözaltına alındığı aktarıldı.

Gözaltına alınan isimler arasında Anadolu Kültür Derneği’nin yönetim kurulu başkanvekili Yiğit Ekmekçi ve yönetim kurulu üyesi Ali Hakan Altınay da var.

Anadolu Kültür’ün genel koordinatörü Asena Günal ve danışmanları Çiğdem Mater ile Meltem Aslan da operasyon kapsamında gözaltına alınanlar arasında.

Gazeteci ve yapımcı Çiğdem Mater’in Antalya’nın Kaş ilçesinde film setinden gözaltına alındığı öğrenildi.

Emniyet’ten açıklama

Operasyonla ilgili açıklama yapan İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Osman Kavala’nın Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür’ü kullanarak eylemleri organize ve finanse ettiğini öne sürdü.

Açıklamada bu kapsamda gözaltına alınan isimlerin “Kavala ile hiyerarşik bir düzen ilişkisinde olduğu” iddia edildi.

Soruşturma kapsamında yedi kişi hakkında daha gözaltı kararı bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre gözaltına alınan 13 kişinin isimleri ise şöyle: Ali Hakan Altınay, Asena Günal, Meltem Aslan Çelikkan, Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, Yiğit Ali Ekmekçi, Bora Sarı, Ayşegül Güzel, Çiğdem Mater, Prof. Dr. Betül Tanbay, Hande Özhabeş, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri: Alarm verici bir gelişme

Diğer yandan Türkiye ve Avrupa’dan operasyona yönelik tepkiler geldi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Euronews’a yaptığı açıklamada Anadolu Kültür’e yönelik operasyonda 13 kişinin gözaltına alınmasından “endişe duyduğunu” ifade etti.

“Aralarında Hakan Altınay’ın da bulunduğu bir grup akademisyenin gözaltına alınmasından büyük endişe duyuyorum. Bu alarm verici gelişmeyi acil bir konu olarak Türkiye hükümetinin gündemine getireceğim.”

Piri: Avrupa Birliği gözaltı operasyonunu kınamalı

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de Twitter’dan yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği’nin (AB) gözaltı operasyonunu ‘kınaması’ gerektiğini ifade etti.

“Önde gelen akademisyenlerin ve Osman Kavala’nın Anadolu Kültür’ünün tüm yönetim kurulunun gözaltına alınmasıyla Türk sivil toplumuna başka bir şiddetli saldırı daha geldi. AB güçlü bir şekilde kınamalı!”

Af Örgütü: Türkiye’nin normalleşmeye başladığı yönündeki varsayımı yerle bir ediyor

Sabah saatlerinde Kavala hakkındaki soruşturma ile bağlantılı olarak gerçekleştirilen operasyona dair bir açıklama da Uluslararası Af Örgütü Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner’dan geldi.

Gardner’a göre söz konusu durum, “Türkiye’nin normalleşmeye başladığı yönündeki varsayımı yerle bir ediyor.”

“Gözaltıların bir yıldan uzun süredir hakkında hiçbir iddianame bulunmaksızın tutuklu bulunan sivil toplum önderi Osman Kavala’yla ilişkilendirilmesi de ayrıca kaygı verici. Bu bir yıl içinde Kavala ile ilgili uluslararası alanda suç olarak tanımlanan herhangi bir eyleme dair hiçbir delil sunulmuş da değil. Osman Kavala ve bugün gözaltına alınan sivil toplumcular derhal ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmalıdır. Türkiye’deki bağımsız sivil topluma yönelik baskılar bir an önce sona ermelidir.”

İHD: Muhalefeti susturmaya yönelik baskılara son verilmeli

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi ise “Bilim İnsanlarına, İnsan Hakları Savunucularına ve Muhalefete Yönelik Haksız Gözaltılara Son Verilsin” başlığıyla yazılı bir açıklama yaptı.

“Osman Kavala’nın haksız tutukluluğuna son verilmesi gerekirken yapılan bu operasyon, siyasi iktidarın düşünce ve ifade özgürlüğüne, örgütlenme özgürlüğüne tahammülsüzlüğünün boyutlarını göstermesi bakımından dikkat çekicidir.

“Bu hukuksuz, keyfi baskılar kabul edilemez. Bilim insanlarını, hukukçuları, muhalefeti susturmaya yönelik baskılara son verilmeli, gözaltına alınanlar derhal serbest bırakılmalıdır.”


HDP Sözcüsü: Son gözaltılarla birlikte iddianame oluşturmaya çalışacaklar


CHP’li Yarkadaş: Gözaltına alınan akademisyenler Anadolu Kültür üyesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Barış Yarkadaş, Twitter’dan operasyona ilişkin yaptığı paylaşımlarda gözaltına alınan akademisyenlerin Anadolu Kültür’ün üyeleri olduğunu duyurmuştu.

“Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay, Avrupa Matematik Topluluğu’nun başkan yardımcısıdır. Tanbay, gezi direnişinde Başbakan Erdoğan’la görüşen heyetin içindeydi. Tanbay, Osman Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Derneği’nin de üyesi…

“Uzun yıllar boyunca Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, insan hakları hukuku alanında dünyaca tanınan bir isim. Tarhanlı da Kavala’nın başkanı olduğu Anadolu Kültür Der. üyesi…”

Osman Kavala bir yılı aşkındır tutuklu

Türkiye’de uzun yıllardır sürdürdüğü sivil toplum girişimleri ile tanınan Osman Kavala, 18 Ekim 2017 tarihinde Goethe Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirilmesi planlanan bir projenin toplantısından döndüğü sırada İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gözaltına alınmıştı.

Kavala, “Gezi eylemlerinin yöneticisi olmak” ve “15 Temmuz darbe girişimine katılmak” suçlamalarıyla 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı.


Osman Kavala’nın suçu: Hafıza düğümleri


Prof. Betül Tanbay kimdir?

Betül Tanbay, 2010-2016 yılları arasında Türk Matematik Derneği’nin başkanlığını yürütmüş ve derneğin ilk kadın başkanı olmuştu. Aynı zamanda Avrupa Matematik Topluluğu’nun da başkan yardımcısı olan Tanbay, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi’nin de kurucuları arasında.

Tanbay, Gezi direnişi sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Taksim Platformu’nun da üyesiydi.

Fransa ve ABD’de birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak da görev yapmış olan Betül Tanbay, ABD Matematik Enstitüsü ile de ortak projelerde yer aldı.

Prof. Turgut Tarhanlı kimdir?

Uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku öğretim üyesi ve Bilgi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, ABD’de, Harvard Üniversitesi’nde çatışma yönetimi ve çatışma çözümü, Princeton Üniversitesi’nde evrensel yargı yetkisi ve insan hakları konularındaki araştırma projelerinde yer aldı.

2002’de Türkiye’de mülteci haklarının korunmasına ilişkin katkıları nedeniyle, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri’nden (UNHCR) takdir belgesi almıştı.

2002-2005 döneminde, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği görevini yürütmüş, 2007 yılında İstanbul Film Festivali bünyesinde, Avrupa Konseyi’nin himayesinde ilk kez düzenlenen, “Sinemada İnsan Hakları Yarışması”nda (FACE) uluslararası jüri üyeliği görevini üstlenmişti.

Tarhanlı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü-Türkiye, ILI-İstanbul ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.


Bu haberde T24, Anadolu Ajansı, Evrensel ve BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.



Önceki Haber
DBP Eş Genel Başkanı Arslan tahliye edildi
Sonraki Haber
AİHM, Demirtaş'ın başvurusunu 20 Kasım'da karara bağlayacak