Ana SayfaGüncelAnadolu Kültür’e dönük operasyonda gözaltına alınanlardan altısı serbest

Anadolu Kültür’e dönük operasyonda gözaltına alınanlardan altısı serbest

HABER MERKEZİ – Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’e yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınanlardan Prof. Turgut Tarhanlı ve Prof. Betül Tanbay dahil altı kişi serbest bırakıldı.

İstanbul merkezli operasyon kapsamında dört ilde sabah saatlerinde birçok adrese eş zamanlı ev baskınları düzenlenmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen soruşturmanın 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Osman Kavala’nın kurucusu olduğu Anadolu Kültür’e yönelik olduğu açıklanmıştı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Betül Tanbay ile Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Turgut Tarhanlı’nın aralarında olduğu 13 kişinin gözaltına alınmıştı.

Altı kişi serbest

Gözaltına alınan 13 kişiden altısının serbest bırakıldığı öğrenildi.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre Prof. Turgut Tarhanlı ve Prof. Betül Tanbay ile Asena Günal, Meltem Aslan Çelikkan, Hande Özhabeş, Bora Sarı ifadesi alındıktan sonra adli kontrol ve yurt dışı yasağı konularak serbest bırakıldı.

Ali Hakan Altınay, Yiğit Ali Ekmekçi, Ayşegül Güzel, Çiğdem Mater, Filiz Telek, Yiğit Aksakoğlu’nun ise işlemlerinin sürdüğü belirtildi.

Haklarında gözaltı kararı bulunan 7 kişi için de yakalama kararı bulunuyor.

ABD’den gözaltı operasyonuna tepki

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı, bakanlık sözcüsü Heather Nauert imzasıyla yazılı bir açıklama yayınlayarak operasyona tepki gösterdi.

“Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye’nin Anadolu Kültür Derneği’yle ilişkisi olan akademisyen, gazeteci ve sivil toplum aktivistlerini gözaltına almasından büyük endişe duymaktadır. Şeffaflık, hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğü ile dernek kurma özgürlüğü, her sağlıklı demokrasinin temel unsurlarıdır. A.B.D.-Türkiye ortaklığı, Türk demokrasisi başarılı olduğunda en güçlü olur. Türkiye’ye, ifade, dernek kurma ve toplantı özgürlüğü, adil yargılama teminatı, yargı bağımsızlığı ve diğer insan hakları ile temel özgürlüklere saygı duyma, bunları garanti altına alma ve keyfi şekilde gözaltında tutulanları serbest bırakma çağrısında bulunuyoruz.”


Anadolu Kültür’e dönük operasyon: Akademisyenler dahil 13 gözaltı


Prof. Betül Tanbay kimdir?

Betül Tanbay, 2010-2016 yılları arasında Türk Matematik Derneği’nin başkanlığını yürütmüş ve derneğin ilk kadın başkanı olmuştu. Aynı zamanda Avrupa Matematik Topluluğu’nun da başkan yardımcısı olan Tanbay, Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki İstanbul Matematiksel Bilimler Merkezi’nin de kurucuları arasında.

Tanbay, Gezi direnişi sırasında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen Taksim Platformu’nun da üyesiydi.

Fransa ve ABD’de birçok üniversitede misafir öğretim üyesi olarak da görev yapmış olan Betül Tanbay, ABD Matematik Enstitüsü ile de ortak projelerde yer aldı.

Prof. Turgut Tarhanlı kimdir?

Uluslararası hukuk ve insan hakları hukuku öğretim üyesi ve Bilgi İnsan Hakları Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü olan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı, ABD’de, Harvard Üniversitesi’nde çatışma yönetimi ve çatışma çözümü, Princeton Üniversitesi’nde evrensel yargı yetkisi ve insan hakları konularındaki araştırma projelerinde yer aldı.

2002’de Türkiye’de mülteci haklarının korunmasına ilişkin katkıları nedeniyle, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri’nden (UNHCR) takdir belgesi almıştı.

2002-2005 döneminde, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu üyeliği görevini yürütmüş, 2007 yılında İstanbul Film Festivali bünyesinde, Avrupa Konseyi’nin himayesinde ilk kez düzenlenen, “Sinemada İnsan Hakları Yarışması”nda (FACE) uluslararası jüri üyeliği görevini üstlenmişti.

Tarhanlı, Helsinki Yurttaşlar Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü-Türkiye, ILI-İstanbul ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunlar Derneği’nin kurucu üyeleri arasında yer alıyor.




Önceki Haber
Sütaş'ın Rusya'ya süt ürünü ihracatı yasaklandı
Sonraki Haber
Erdoğan 'millet bahçeleri'ni açtı: Gelip gerçek çevrecilik görsünler