Ana SayfaDünyaAvrupa Konseyi’nden Erdoğan’a: AİHM’in Demirtaş kararı hızla uygulanmalı

Avrupa Konseyi’nden Erdoğan’a: AİHM’in Demirtaş kararı hızla uygulanmalı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nden AİHM’in Demirtaş kararıyla ilgili “Bizi bağlamaz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt geldi: “Kararın hızla uygulanmasını umuyoruz.”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), iki yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kararına Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’dan tepki gelmişti.

Erdoğan, yaptığı açıklamada “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” ifadelerinde bulunmuştu.

‘Bizi bağlamaz’ diyen Erdoğan’a Avrupa Konseyi’nden yanıt geldi.

‘Karar hızlı bir şekilde uygulanmalı’

DW Türkçe’nin haberine göre Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı Liliane Maury Pasquier, AİHM kararının hızlı bir şekilde uygulanmasını ve Demirtaş’ın serbest bırakılmasını ümit ettiğini belirtti.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yayımlayan Maury Pasquier, kararın uygulanmasının “Türkiye’de demokratik kurumların işleyişi ve demokratik bir toplumda parlamenterler ve siyasiler için öngörülmüş yüksek dereceli korumanın yeniden ifadesi bakımından can alıcı öneme sahip olduğunu” dile getirdi.

AKPM Başkanı’nın açıklamasında, şu ifadelere yer verildi:

“Genel olarak, parlamenterlerin demokratik görevlerini etkin biçimde yerine getirebilmek için belirli güvencelere ve temel hak ve özgürlüklerinin yüksek düzeyde korunmasına ihtiyaçları vardır. AİHM içtihadı ve Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri bu alanda saygı gösterilmesi gereken standartları ortaya koymuştur. Tutukluluk gibi parlamenterlerin hak ve özgürlüklerine getirilecek meşru olmayan kısıtlamalar parlamenterleri sadece birey olarak etkilemez, aynı zamanda parlamentoların işleyişi ve bir bütün olarak demokrasinin işleyişi açısından tehdit oluşturur.”

Maury Pasquier, bu standartlara ulusal yargı içinde ve Avrupa bütününde saygı duyulduğunu takip etmenin AKPM üyeleri olarak “ödevleri” olduğunu da anımsattı.

Türkiye de AKPM’nin bir üyesi

AKPM’de 18 parlamenterle temsil edilen Türkiye, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü konularında Avrupa Konseyi üyeliğinden kaynaklanan yükümlülükleri yerine getirmediği gerekçesiyle Nisan 2017’de meclisin “denetim sürecine” alınmıştı.


AB heyeti Ankara’da çağrı yaptı: Demirtaş’ın serbest bırakılmasını umuyoruz


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Ankara’da düzenlenen Avrupa Birliği – Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada “Cezaevinde olan Selahattin Demirtaş’ın yakında serbest bırakılmasını umuyoruz, Türkiye mahkemenin kararını takip etmeli” vurgusunda bulunmuştu.

Previous post
AB ve Britanya, Brexit sonrası ilişkiler için anlaştı
Next post
Demirtaş SEGBİS'le beyan etti: Bu da diğer dosyalar da siyasi, AİHM kararı bunu ispatladı