Ana SayfaKitapAyşe Düzkan’dan yeni kitap: “05 17”

Ayşe Düzkan’dan yeni kitap: “05 17”

HABER MERKEZİ – Feminist yazar Ayşe Düzkan, yetmişin üzerinde yazısını bir kitapta topladı. Güldünya Yayınları’ndan çıkan “05 17” isimli kitabı, Kasım ayı sonunda raflarda olacak. Kitapta yazarın daha önce yayınlanmamış yazıları da var.

Gazeteci, yazar Ayşe Düzkan’ın yeni kitabı “05 17”te yetmişin üzerinde yazısını topladı.

Güldünya Yayınları etiketiyle çıkacak kitap, Kasım ayı sonunda raflarda olacak.

İki konuşma metniyle başlayan kitapta, yazarın daha önce yayınlanmamış yazıları da bulunuyor.

Neden ’05 17′?

Halen Artı Gerçek ve Yeni Yaşam’da yazıları yayınlanan Düzkan’ın kitabına “05 17” adını vermesinin nedeni şöyle:

İstanbul Yoğurtçu Parkı’nda, 17 Mayıs 1987’de gerçekleştirilen “Dayağa Hayır” mitingi Türkiye’de feministlerin ilk sokak eylemiydi. Bu önemli mitingin konuşmacılarından birisi olan Ayşe Düzkan, o yıllarda feminizmi tercih etmiş çoğu kadın gibi 1980 öncesinde de siyasetle ilgiliydi. Düzkan’ı yazmaya teşvik eden süreç 17.05 tarihli mitingi oluşturan ve daha sonra Türkiye’de feminizmin bir hareket halini aldığı kurucu yıllar oldu.

Yazılarında sadece küçük harf kullanıyor

Yazılarının içerikleri kadar, yazarken hiç büyük harf kullanmamasıyla da dikkat çeken Ayşe Düzkan, bunun nedenlerini ise şöyle açıklıyor:

“Feminist yazarlardan, şiir dilinden, raf metinlerinden ilhamla büyük harf kullanmadan yazdım. Bu kararı alırken daha sonra bu kadar fazla yazacağımı hiç düşünmediğimi de söylemeliyim. ileriki yıllarda hayatımı başka insanların imlasını düzelterek kazandığım oldu ve büyük harfin, yazı için ne kadar gereksiz olduğunu gördüm.”

Yazarın önceki kitapları

Çalar Saat, Erkekliğin Kitabında Yazmaz Bu, Behiç Aşçı Kitabı.

Çevirileri

Ben Bir Feministim (Minu ve Sedef’le birlikte), Canki, Erkek Doğrama Cemiyeti Manifestosu, Jane Eyre, Leyla Halid: Filistin Kurtuluşunun Simgesi, İnşa Halindeki Erkek (Gül Özlen’le birlikte), Özgürlük Kesintisiz Bir Mücadeledir.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi: 'Son derece olumlu noktadayız'
Sonraki Haber
"Çocuklar için temel haklara erişimi içeren yasalara ihtiyaç var"