Ana SayfaPolitikaBakanlık verileri: 19 ayda 393 kadın şiddet sonucu yaşamını yitirdi

Bakanlık verileri: 19 ayda 393 kadın şiddet sonucu yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2017 yılında 133 bin 809, 2018 yılının ilk 7 ayında da 96 bin 417 kadının şiddete maruz kaldığını açıkladı. Soylu’nun açıkladığı verilere göre şiddete uğrayan bu kadınlardan 393’ü yaşamını yitirdi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadına yönelik erkek şiddeti ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Önergeye yanıt veren bakanlık, ilk kez bu konuda bir veri paylaşımı yapmış oldu.

Gürer önergesinde, şu soruları yöneltti:

  • Polis kayıtlarına geçen, aile içi şiddete maruz kalan kadın sayısı kaçtır?
  • Daha sonra bunların takibi yönünde bir çalışma yapılmış mıdır?
  • Bu kapsamda tarafınıza ulaşan ve kayıt altına alınan kişi sayısı kaçtır?
  • Bugüne kadar, (yıllar itibarıyla) aile içi şiddete uğrayan ve hayatını kaybeden kadın sayısı kaçtır? İllere göre dağımı nedir?

Bakanlık verileri. 393 kadın hayatını kaybetti

Bakan Soylu, CHP Milletvekili Gürer’in önergesine verdiği yanıtta, 2017 yılında 133 bin 809 kadının şiddete maruz kaldığını açıkladı.

Soylu’nun açıkladığı verilere göre bu yılın ilk 7 ayında 96 bin 417 kadın erkek şiddetine maruz bırakıldı.

Soylu, 2017 yılı ve 2018 yılının ilk 7 ayında şiddete maruz kalan kadınlardan 393’ünün hayatını kaybettiğini ifade etti ve şu ifadeleri kullandı:

“Şiddete maruz kalan kişiler, kadına karşı şiddetin önlenmesi amacı ile kurulan Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)’ne başvurabilmektedir. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanuna İlişkin Uygulama Yönetmeliği kapsamında gerekli tedbirler alındı. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı doğrultusunda çalışmalar devam ediyor.”

‘Rakamın çok daha vahim olduğu acı bir gerçektir’

CHP’li Gürer de Soylu’nun açıklamasının ardından basınla paylaştığı istatiksel verileri şöyle yorumladı:

“Verilen rakamlara göre, ülkemizde her gün yaklaşık 400 kadın şiddete maruz kalıyor. Bu sadece kayıtlara geçen rakam; şiddete maruz kaldığını saklayan kadınlarla birlikte rakamın çok daha vahim boyutlarda olduğu acı bir gerçektir. Diğer taraftan bu yılın ilk 7 ayında ve geçen yıl toplam 393 kadın cinayeti işlenmiş. Bu da gösteriyor ki ülkemizde, her 3 günde 2 kadın cinayeti işleniyor.”

Previous post
Gire Spi'de iki gazeteci yaralandı
Next post
Erciyes Üniversitesi'nde kongre binasının çatısı çöktü