Ana SayfaDünyaBernardo Bertolucci hayatını kaybetti

Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – İtalyan yönetmen Bernardo Bertolucci hayatını kaybetti. Usta yönetmen “Sinema her zaman politiktir, fakat sistem içinde yapılan bütün filmler aynı zamanda sistem tarafından sömürüye açıktır” diyordu.

Usta İtalyan film yönetmen Bernardo Bertolucci, 77 yaşında Roma’da hayatını kaybetti.

Kanser hastası olan yönetmenin sabah saat 07.00 sularında yaşamını yitirdiği açıklandı.

Usta yönetmen, yeni gerçekçilik ve Fransız yeni dalga gibi akımlardan beslendi.

“Paris’te Son Tango”, “Konformist” ve “Son İmparator”, dünya sinemasının önemli yönetmenlerinden olan Bertolucci’nin unutulmaz filmlerinden sadece birkaçıydı.

1987’de Çin’in son imparatoru Pu Yi’nin hayatını anlattığı “Son İmparator” filmi ile En İyi Film dalında Oscar kazanan tek İtalyan yönetmen olan Bertoluccci, aynı filmiyle En İyi Yönetmen kategorisinde de Oscar kazanmış, film toplam 9 dalda Oscar’a layık görülmüştü.

Uzun süre tekerlekli sandalyede yaşayan Bertolucci’ye 2011 Cannes Film Festivali’nde de sinemaya hizmetlerinden dolayı Onur Ödülü verilmişti.

“Sinema politiktir”

Sinemanın her zaman politik olduğunu belirten Bertolucci, “Aklın kaynağını ancak duygular aracılığıyla yeniden keşfedebiliriz ve bu bakımdan sinema müthiş bir kaynaktır” diyordu.

“Babama öykünüp şiir yazmaya başladıktan, ardından babamdan kurtulmak için şiir yazmayı bıraktıktan sonra benim sinemaya ilk adım atışım, Pasolini’nin asistanlığını üstlenmekle olmuştur. Pasolini bir dil icat ediyordu ve ben de onun yardımcısıydım. O zamanlar Marksizmi seçen bir burjuvadan beklenecek bütün sevgi, tutku ve umutsuzluklarla dolu bir Marksisttim. Gece tartışmalar ve hayallerle uykuya dalıyor, gün ağarırken sabaha değil, geleceğe gözlerimizi açıyorduk. Rehberlerimiz Rosselini ve Godard’dı. Aslında bence de sinema her zaman politiktir, fakat sistem içinde yapılan bütün filmler aynı zamanda sistem tarafından sömürüye açıktır. Yine de günümüz dünyasında, bize kalan tek iletişim yolunun duygu olduğu kanısını taşıyorum. Aklın kaynağını ancak duygular aracılığıyla yeniden keşfedebiliriz ve bu bakımdan sinema müthiş bir kaynaktır…”*


*Pasaj, Jefferson Kline’nin derlediği Agora Kitaplığı’ndan Burcu Erdoğan tercümesi ile çıkan “Bernardo Bertolucci” kitabından alınmıştır.
Previous post
İstanbul’da askeri helikopter bir mahalleye düştü, dört asker yaşamını yitirdi
Next post
Sivas'ta yolcu treni ile yük treni çarpıştı: 15 yaralı