Ana SayfaManşetBirkaç gün sonra cezaevine girecek gazeteci: Haberim hala yalanlanamadı ama cezam kesildi

Birkaç gün sonra cezaevine girecek gazeteci: Haberim hala yalanlanamadı ama cezam kesildi

HABER MERKEZİ – Kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi’ndeki bir yolsuzluk iddiasına ilişkin haberi nedeniyle 11 ay 20 gün hapis cezası verilen gazeteci Sedat Sur, 19 Kasım’da cezaevine girecek. Konuştuğumuz Özgürüz muhabiri, söz konusu haberinin hala tekzip edilemediğine dikkat çekiyor.


Haber: Bekir Avcı


Gazeteci Sedat Sur, 2016 yılında “Kayyum atanan belediyede milyarlık ‘din konferansı’ vurgunu!” başlıklı bir haber yaptı.

Sur’un haberi Mardin Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandıktan sonra kentte düzenlenen bir din konferansında dönen yolsuzluk iddialarına ilişkindi.

Habere göre bu konferansa iktidara yakınlığıyla bilinen Nihat Hatipoğlu çağrılmış, burada ‘el altından’ kendisine 400 bin TL kadar bir para verilmişti.

2017 yılında bu haberinden ötürü Sur hakkında soruşturma başlatıldı. Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, ifadesine başvurduğu gazeteci hakkında “kayyumu hedef gösterme”, “hakaret”, “örgüt propagandası” suçlamasıyla iddianame hazırladı.

İddianamenin kabul edilmesiyle Sur’a dava açılırken, yargılandığı davanın 9 Kasım’da görülen duruşmasında gazeteciye 11 ay 20 gün hapis cezası verildi.

Sur, 19 Kasım Pazartesi günü bu ceza dolayısıyla cezaevine girecek. Ceza 1 yılın altında olduğu için Sur’un tahliye edilmesi gerekiyor ancak evrakların ulaşması için gerekli süreyi cezaevinde geçirecek.

Sur’un durumu Türkiye’deki gazetecilerin karşı karşıya olduğu baskının bir tablosunu sunuyor aslında. Konuştuğumuz gazeteci ise haberinin hala yalanlanamadığına dikkat çekiyor.

“Bir yolsuzluk yapılıyor. Ben de onu haberleştirdim. Kaynaklarım sağlamdı. Haberi tekzip edecek herhangi bir veri ya da kanıt sunulamadı hala. Ama bu haberle ilgili hakkımda soruşturma açıldı.

“Gazeteciyi haberden dolayı içeri atmak anti demokratik bir şey zaten ama bu aynı zamanda saçma da. Gazeteci haber yapar, eğer haberi yanlışsa bu tekzip edilir. Bizim haberimiz yalanlanabilmiş bir haber de değil. Toplum vicdanında bu haber karşılığını da bulmuş. Zaten haberi bunun için yapıyoruz. Doğru haber yapmak amacımız.”

Sur’a göre bu ceza ile gazetecilere, gazeteciler üzerinden de topluma “en küçük bir muhalefetin cezalandırılacağı” mesajı veriliyor.

Sur, “Yerel seçimler yaklaşıyor ve ‘Kayyum uygulamalarına ilişkin bir muhalefet olursa sizin de gideceğiniz yer cezaevidir’ demek istiyorlar” diyor.

“Zaten büyük bir cezaevindeyiz”

Sur, Pazartesi günü cezaevine girecek. Ancak o kendisine verilen cezanın belki de ‘en hafifi’ olduğunu söyleyerek uzun zamandır cezaevinde tutulan gazetecilerin durumuna dikkat çekiyor:

“Birçok arkadaşımız yıllardır yatıyor. Zehra Doğan resim çizdiği, haber yaptığı için cezaevinde ve yüzlerce arkadaşımız da aynı durumda.

“Aslında zaten büyük bir cezaevindeyiz. Sadece bu cezaevinin havalandırması geniş, görüş saatleri esnek; ülke koca bir cezaevi. Burada asıl mesele cezaevine girecek olmam değil. Burada mesele insanların düşüncelerinden ya da yaptıkları haberlerden, eleştirilerden veya hiç şiddet içermeyen muhalefetinden dolayı hapishaneye giriyor olmaları. Mesele dışarıdaki hapishanenin aşılması. Cezevine girip çıkmam çok önemli değil. Bu yöntemlerle bir sonuç alınamaz.”

https://twitter.com/sursedat21/status/1063113699068702721




Önceki Haber
Soylu’dan HDP’li vekile Meclis’te açık tehdit: "Sen görürsün"
Sonraki Haber
Çağın tüketmek istediği bir varoluş biçimi: Direniş – Fatma Koçak