Ana SayfaDünyaBM: Irak’ta IŞİD’in işgalindeki bölgelerde 202 toplu mezar bulundu

BM: Irak’ta IŞİD’in işgalindeki bölgelerde 202 toplu mezar bulundu

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Irak’ta bir dönem IŞİD’in işgali altında bulunan bölgelerde 202 toplu mezar bulunduğunu açıkladı. Bu mezarlarda yaklaşık 12 bin kişinin cenazesinin olabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Irak’ta bir dönem IŞİD’in işgal ettiği bölgelerde bulunan toplu mezarlara ilişkin bir rapor hazırladı.

Rapora göre bu bölgelerde 202 toplu mezar bulunduğu tespit edildi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu mezarlıklarda, aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin kişinin cenazesinin olabileceği belirtildi.

Raporda toplu mezarların, ülkenin kuzey ve güneyindeki Ninova, Kerkük, Selahaddin ve Anbar vilayetlerinde olduğu kaydedildi.

‘Kimliklerin belirlenmesi önemli bir adım olacak’

BM raporunda, toplu mezarlarda bulunanların kimliğini belirleyecek ve savcıların savaş suçları, insanlığa karşı suç ve büyük olasılıkla soykırım ithamlarında bulunmasında yardımcı olabilecek kritik kanıtların bulunduğu ifade edildi.

BM Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, “Belgelenen toplu mezarlar, korkunç insan kaybı, büyük acı ve şoke edici zulmün göstergeleridir. Bu önemli sayıdaki yaşam kaybının hangi koşullar altında gerçekleştiğini belirlemek, ailelerin yas tutma sürecinde ve hakikat ile adalet haklarının karşılanmasında önemli bir adım olacaktır” dedi.

Irak’ta yakınlarının akıbetini öğrenmek isteyenler, Irak’ta 5 farklı kuruma başvuru yapmak zorunda.