Ana SayfaDünyaBrezilya: ‘Bolsonaro’nun hedefinde hafızasızlaştırma var’

Brezilya: ‘Bolsonaro’nun hedefinde hafızasızlaştırma var’

HABER MERKEZİ – Brezilya’da aşırı sağcı Bolsonaro’nun devlet başkanlığına seçildiği süreçte sunduğu vaatleri webiz‘de değerlendiren Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Akşener, askeri darbe dönemine ilişkin tarihin yeniden yazılacağı yönündeki vaadin ‘hafızalaştırma’ çabası olduğunu vurguluyor. Akşener, değişen eğitim sistemiyle beraber yok edilmeye çalışılan hafızanın önemine işaret ediyor.

Brezilya’da geçtiğimiz hafta sonu düzenlenen genel seçimler sonucu yeni başkan, aşırı sağcı Jair Bolsonaro oldu.

Kadınlara ve LGBTİ’lere yönelik ayrımcı ve cinsiyetçi açıklamalarıyla tanınan Bolsonaro aynı zamanda askeri diktatörlük dönemindeki işkenceleri ve cinayetleri savunuyor.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, göreve gelen Bolsonaro için “Popülaritesini, insan haklarının karşısındaki söylemleri radikal bir şekilde dile getirerek kazanıyor ki korkutucu olan da bu” sözlerini sarf ediyor.

webiz’de Af Örgütü Türkiye Şubesi Basın Koordinatörü Beril Eski’ye konuşan Akşener, hali hazırda her yıl Brezilya’da 5 bin kişinin kolluk kuvvetlerince öldürüldüğünü, insan hakları savunucularının hedef alındığını kaydediyor.

Akşener, “Baskıcı hale gelen, diktatörleşen, tek kişinin tüm gücü elinde tuttuğu ve ayrımcı söylemleri yücelttiği ülkelerin çağına giriyoruz” diyor ve Bolsonaro’nun ‘özlem’ duyduğu Brezilya’daki dikta dönemini şu sözlerle tasvir ediyor:

“Biz tüm askeri darbe ve diktatörlük dönemlerinde olduğu üzere burada da sistematik insan hakları ihlalleri görüyoruz. Eleştirel aydınların tutuklanması, yüzlerce, binlerce insanın kaybedilmesi, sürgün edilmesi, sansürün had safhaya çıkması ve işkencenin sistematik hale getirilmesi… Son 30 yılda bu dönem yeni yeni konuşulmaya başlanmıştı ki Bolsonaro başa geçti.”

‘Hafızasızlaştırma’ çabası

Akşener’in son olarak dikkat çektiği bir diğer konu ise Bolsonaro’nun ‘eğitim vaadi’.

Bolsonaro’nun, ülkenin tarihinin yeniden yazılması ve diktatörlük dönemine ilişkin eleştirel bakışın engellenmesi yönündeki beyanlarını değerlendiren Akşener, tüm bunların bir ‘hafızasızlaştırma’ çabası olduğunu vurguluyor:

“Eğitim ve tarihin okutulması nesilleri şekillendiren bir şeydir. Darbe dönemi ve yaşanan ihlaller anlatılmadığı sürece nesiller unutmaya başlayacak, hafızasızlaşmaya yol açacak. Bu da toplumsal gelişme için çok tehlikeli. O hafızayı dinç tutmak ve ihlalleri unutturmamak; ileride bunların hesabının sorulması, cezasız kalmaması ve bir daha yaşanmaması için bir yoldur. Bu vaat de bunun tam tersinde yer alan bir söylem.”


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube