Ana SayfaDünyaBritanya’da Brexit taslak metnine onay çıktı, iki bakan istifa etti

Britanya’da Brexit taslak metnine onay çıktı, iki bakan istifa etti

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği ile Britanya’nın üzerinde anlaştığı Brexit taslak metni Britanya’da Bakanlar Kurulu tarafından onaylandı. Başbakan May, kendilerini ‘zor günler’in beklediğini kaydederken, kabinedeki ilk istifa Brexit Bakanı Raab’tan geldi. Raab’ın ardından Çalışma ve Emeklilik Bakanı McVey de istifa etti.

Avrupa Birliği (AB) ile iki yıl süren müzakerelerin ardından Brexit anlaşmasını tamamlayan Britanya Başbakanı Theresa May, dün öğle saatlerinde başlayan kabine toplantısında 585 sayfalık anlaşmayı bakanlara sundu.

May, toplantının ardından yaptığı basın toplantısında, kabinenin bir birlik halinde anlaşmayı kabul ettiğini söyledi. Ancak gazetelere konuşan üst düzey bürokratlar bu açıklamanın aksine beyanlarda bulundu.

‘Kabine büyük oranda bölündü’

Guardian gazetesi, ‘May’in Brexit planı: Bölünmüş bir kabine, bölünmüş bir parti ve bölünmüş bir ülke’ manşetiyle ülke siyasetinde yükselen tansiyonu dile getirdi.

Financial Times gazetesine konuşan bir bakan yardımcısı ise, “Kabine büyük oranda bölündü. Başbakanlık bunu olduğundan çok daha iyi sunmaya çalışıyor. İstifaların gelmesini bekleyebilirler” diye konuştu.

BBC Türkçe’nin haberine göre ülke basınındaki haberlere göre en az dokuz bakan, anlaşma aleyhinde konuştu.

Hatta kimi bakanların İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn’e atıfta bulunarak, “Ya bu anlaşma ya da Corbyn” diyerek olası bir İşçi Partisi iktidarına karşı çıktıkları anlaşmaya destek verdiği iddia edildi.

Brexit taraftarı ve Muhafazakar Parti milletvekillerinden Jacob Rees-Mogg, anlaşma yayımlanır yayımlanmaz partisindeki milletvekillerine anlaşmaya karşı gelmeleri gerektiği yönünde bir mektup yazdı, meslektaşlarının May’in liderliğine karşı gelmesini anlayabileceğini dile getirdi.

İlk istifa Brexit Bakanı’ndan

Taslak metnin onaylanmasının ardından ilk istifa Brexit Bakanı Dominic Raab’tan geldi.

Raab, AB ile varılan anlaşmayı gerekçe göstererek istifasını verdi. 

Brexit Bakanı Dominic Raab

İstifa eden bakan sayısı 2’ye çıktı

Brexit Bakanı’nın ardından da Çalışma ve Emeklilik Bakanı Esther McVey, görevinden ayrıldığını açıkladı.

Daha önce Jo Johnson Ulaştırmadan Sorumlu Devlet Bakanlığı’ndan, Boris Johnson Dışişleri Bakanlığı’ndan, David Davis Brexit Bakanlığı’ndan, Guto Bebb de Savunma Tedarik Bakanlığı’ndan istifa etmişti.

Gözler AB liderler zirvesinde

Times gazetesine konuşan AB diplomatlarına göre, Avam Kamarası’nda anlaşmayla ilgili oylamanın 18 Aralık’ta olması bekleniyor.

Öte yandan AB liderler zirvesinin 25 Kasım Pazar günü acil bir toplantı düzenleyeceği açıklandı.

25 Kasım’daki AB liderler zirvesinde tarafların bir mutabakata varması ve Brexit anlaşmasını imzalaması halinde Britanya hükümeti, anlaşmayı parlamentoya sunacak.

Anlaşmadaki maddeler

Anlaşmayla ilgili tartışma yaratan maddelerin başında Kuzey İrlanda-İrlanda sınırıyla ilgili anlaşmazlık geliyor.

Şimdiki metinle kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalanana kadar ‘backstop’ denen ve İrlanda adasında mevcut durumu koruyan bir önlem devreye girecek.

Anlaşmaya göre eğer geçiş döneminin sonu olan Aralık 2020’ye kadar Kuzey İrlanda ve İrlanda arasında ‘fiziki bir sınırın’ oluşmaması için bir yöntem bulunamazsa, Britanya süresiz bir şekilde AB ile gümrük birliği içinde kalacak.

Bu durumda AB-Britanya arasında “tek gümrük bölgesi” olacak ve sınırda gümrük kontrollerine gerek kalmayacak. Bu da bu süre içinde başka ülkelerle ticaret anlaşması yapamayacağı anlamına geliyor.

Anlaşmayla ayrıca Britanya, AB’nin bütün çevre düzenlemelerine ve işçi haklarına uyacağını da kabul ediyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Komşu Güneş Sistemi'nde yeni bir gezegen: 'Bernard Yıldızı b'
Sonraki Haber
Bütçede 10 aylık açık 62 milyar liranın üzerinde