Ana SayfaPolitikaBuldan’dan kadınlara: Gelin, 31 Mart’ta ülkeyi kadının rengine dönüştürelim

Buldan’dan kadınlara: Gelin, 31 Mart’ta ülkeyi kadının rengine dönüştürelim

HABER MERKEZİ – 31 Mart 2019’da yapılacak yerel seçimler için kadınlara ‘Ülkeyi hem HDP’nin hem de kadının rengine dönüştürelim’ çağrısında bulunan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük yerel politikalar geliştireceğiz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Meclis’te gerçekleştirilen Parlamento Kadın Grubu toplantısında konuştu.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günü gündemiyle yapılan toplantıda Buldan, “Erkek şiddeti nedeni ile yaşamını kaybeden her bir kadını büyük bir borçluluk duygusu ve mücadele sözü ile anıyorum” dedi.

“Kadınlar, yaşamın neresinde olursa olsun, bu dünyayı, erkek egemen zihniyetine teslim etmeyecekler” diyen Buldan, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu ve AKP’nin kadına yönelik şiddetin önünü açtığını söyledi.

“AKP döneminde hızla büyüyen kadına yönelik şiddet, sömürü ve eşitsizlik politikaları şimdi tek adam erkek rejimi ile boyutlanarak ve daha da katmerlenerek sürdürülmektedir. Bu kadın düşmanı politikalar, kadına yönelik her türlü şiddetin önünü açmıştır! Her gün en az 5 kadının öldürüldüğü Türkiye’de kadınlar sistematik olarak çok yönlü şiddete uğramakta, kamusal ve siyasal alandan dışlanmakta, toplumsal ve ekonomik yaşamdan koparılmaktadır.”

Kadına yönelik şiddetin her yerde olduğunu vurgulayan Buldan, “Gördüğü şiddet nedeni ile devlet korumasına başvuran her 100 kadından 73’ü devlet tarafından korunamamış ve katledilmiştir. Erkeklerin kadına karşı işledikleri suçlar çoğu zaman cezasız kalmakta, verilen cezalar da iyi hal indirimi ile azaltılmaktadır. Fakat buna karşın öz savunma hakkını kullanmak zorunda kalan kadınlara en yüksek cezalar verilmektedir” dedi.

‘Leyla Güven rehindir’

7 Kasım’dan bu yana açlık grevinde olan tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in ‘rehin tutulduğunu’ da söyleyen Buldan, “Milletvekili seçilmesine rağmen rehine olarak tutulan Hakkari Milletvekili Leyla Güven şahsında kadın kazanımlarına, eşit temsiliyete, kadın siyasetine saldırılmıştır” diye konuştu.

“HDP olduğu sürece kadın kimliğini yok edemeyecekler. Kadınların umudunu ve cesaretini kıramayacaklar. Buradan Sevgili Leyla Güven ve kadın yoldaşlarına bir insanlık suçu olan tecride sessiz kalmayacağımızın sözünü veriyoruz. Tecrit biz kadınlarla kırılacak!”

‘Krizlerden en fazla kadınlar etkilenmekte’

Ekonomik krizlerden olumsuz etkilenen kesimlerin başında kadınların geldiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Biz kadınlar; bedenimizin, kimliğimizin ve irademizin sömürülmesine nasıl hayır dediysek, emeğimizin sömürülmesine ve geleceğimizin gasp edilmesine de güçlü bir şekilde hayır diyoruz, demeye de devam edeceğiz” diye vurguladı.

“Böylesi süreçlerde dayanışmanın, örgütlü hareket etmenin ve mücadeleyi güçlendirmenin krizlerin yıkıcı etkisini azaltmada, bunlardan korunmada ne kadar önemli olduğunu biz kadınlar çok iyi biliyoruz. Birlikte direnmeyi, dayanışma ağlarını örmeyi biz kadınlar her zaman başardık, bundan sonra da daha güçlü bir biçimde başarmaya devam edeceğiz.”

’31 Mart’ta kayyumları sandıklara biz kadınlar gömeceğiz’

Son olarak yerel seçimlere dikkat çeken Buldan, “Yerel seçimlere sadece 4 ay kaldı. Bu 4 ay elbette ki bizler için kritik önemde. Bu 4 ayda dişimizi tırnağımıza takarak gece demeden gündüz demeden bir seferberlik şeklinde çalışacak, korku imparatorluğunu yıkacağız” dedi.

“Kadına yönelik şiddeti önlemeye dönük yerel politikalar geliştireceğiz” diyen Buldan, sözlerini “31 Mart’ta o gaspçı kayyumları sandıklara biz kadınlar gömeceğiz ve bir daha oradan çıkamayacaklar! Aday adaylığı başvurularını kadın arkadaşlarımı belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık için başvurmaya çağırıyoruz” diye sürdürdü.

Kadınlara seslenen Pervin Buldan, “Yerel yönetimler bizim işimiz, kadınların işidir. Kadınların gücünü, emeğini, rengini yerele yansıtacağız. Bu yüzden tüm kadınlara aday olmaları için buradan çağrı yapıyorum. Kadınlar, 7 Haziran’da, 1 Kasım’da ve 24 Haziran’da güçlü bir temsiliyetle Parlamento’da yer aldı, şimdi önümüzde 31 Mart var. Gelin 31 Mart’ta ülkeyi hem HDP’nin hem de kadının rengine dönüştürelim” çağrısında bulundu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır Garı’nda kadın memuru darp eden erkeğe 'koruma kararı'
Sonraki Haber
"Yeni Yerli Konserler" yarın