Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Kamuyla paylaşmadığımız deliller var

Çavuşoğlu: Kamuyla paylaşmadığımız deliller var

HABER MERKEZİ – Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin ellerinde henüz kamu ile paylaşmadıkları deliller olduğunu söyledi. İran’a yönelik yaptırım kararını da değerlendiren Çavuşoğlu, yaptırımın adil olmadığını, ABD’nin bu yolla sonuca ulaşamayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Japonya ziyareti kapsamında başkent Tokyo’daki Ulusal Basın Kulübü’nde basın mensuplarına gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran’a yaptırım

ABD’nin İran’a dönük yaptırımlarına ilişkin soruya yanıt veren Çavuşoğlu, Türkiye’nin İran’a komşu olduğunu ve bu ülkeden doğalgaz ve petrol aldığını hatırlatarak, Japonya dahil Türkiye gibi ülkelerin yaptırımlar nedeniyle enerji kaynaklarını çeşitlendirmesinin pek kolay olmadığını söyledi.

Çavuşoğlu ayrıca İran’ı ‘köşeye sıkıştırmanın ve izole etmenin akıllıca olmadığını bilakis tehlikeli olduğunu, İran halkını cezalandırmanın da adil olmadığını’ kaydetti.

Yaptırımlarla sonuca ulaşılabileceğine hükümet olarak inanmadıklarını belirten Çavuşoğlu, “Yaptırımların yerine anlamlı diyalog ve görüşmelerin daha kullanışlı olduğunu düşünüyorum. Bu bizim ilkesel tutumumuz” yanıtını verdi” diye konuştu.

“Kamuyla paylaşmadığımız deliller var”

Öte yandan Çavuşoğlu, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine yönelik soruşturmaya ilişkin gelişmeleri aktardı.

Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın ortak çalışma grubu önerdiğini ve Türkiye’nin bunu kabul ettiğini söyleyerek, “Ama bu çalışma grubu sonuç odaklı olmalı. Şu açıktır ki İstanbul’a gelerek Kaşıkçı’yı öldüren 15 kişi talimatı kimden aldı? Bu talimatı kimin verdiğini anlamamız lazım” dedi.

“Kaşıkçı’nın cesedine ne olduğunu bulmanın ve bunu bize söylemesinin Suudi Arabistan’ın sorumluluğu olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu 15 kişi hala Suudi Arabistan’da” diyen Çavuşoğlu, son olarak bazı delillerin kamuyla paylaşılmadığını söyledi:

“Bazı delillerimiz var. Bunların bazılarını kamuyla paylaştık. Bu delilleri ayrıca Suudi tarafıyla da paylaştık. Henüz kamu ile paylaşmadığımız başka deliller de var. Bu delilleri görmek isteyen ülkelere de bu fırsatı verdik. Bu soruşturmadan sonra delilleri nihayete erdirdiğimizden emin olduğumuzda, onları kamuyla paylaşmaya devam edeceğiz.”