Ana SayfaGüncelDemirtaş’ın davasında ‘görevsizlik’ kararı

Demirtaş’ın davasında ‘görevsizlik’ kararı

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı davada “görevsizlik” kararı veren mahkeme, dosyayı İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Açlık grevindeki tutuklu HDP’li vekil Leyla Güven’i selamlayan Demirtaş, “Benim ve arkadaşlarımın yargılandığı davalarda, Yargıtay da dahil, verilen tüm kararlarda siyasi saikle karar verildi” dedi.

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 2015 yılında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na “hakaret ettiği” gerekçesiyle yargılandığı davanın duruşması İstanbul 47’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmayı HDP milletvekilleri Mahmut Toğrul, Ali Kenanoğlu ve Dılşad Canbaz, HDP il ve ilçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş izledi.

Duruşma salonunun küçük olmasından kaynaklı çok sayıda kişi salona giremedi.

Çok sayıda Özgürlükçü Hukukçular Platformu (ÖHP) üyesi avukatın hazır bulunduğu duruşmaya Demirtaş ise SEGBİS ile katıldı.

‘Evet, daire; Saray değil’

Kimlik tespiti yapılan Demirtaş’ın adresi için “bilmiyorum” demesi üzerine katibi, “Adresiniz TBMM Çankaya” dedi. Bunun üzerine Demirtaş ise “eski adresim” diye yanıt verdi.

Mahkeme hakimi, Selahattin Demirtaş’a milletvekili olduğunu söylemesi üzerineyse Demirtaş, “Eskidendi. Şimdi vekil değilim” diye yanıt verdi.

Adresin tutanağa yazıldığı sırada Demirtaş, mahkeme hakiminin “Eviniz var mı?” sorusuna “Evet, var” diye yanıt verdi. Mahkeme hakiminin “daire mi?” diye sorması üzerineyse Demirtaş, “Evet, daire. Saray değil” dedi.

‘Tüm kararlarda siyasi saikle karar verildi’

Ardından Demirtaş, usule dair söz isteyerek, SEGBİS ile savunmanın alınmasının adil yargılama hakkını ihlal ettiğini dile getirdi.

Demirtaş, Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi başlatan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i selamlayarak, kendisi ile dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.

Demirtaş, “Benim ve arkadaşlarımın yargılandığı davalarda, Yargıtay da dahil, verilen tüm kararlarda siyasi saikle karar verildi ve hukuk dışılık yaşandı” diye konuştu.

‘Görevsizlik’ kararı verildi

Duruşma başlamadan dosyada görevsizlik kararı vereceğini söyleyen mahkeme hakimi, avukatların beyanlarının ardından kararını açıkladı.

Mahkeme hakimi, Demirtaş’ın dava konusu sözlerinin haber ajanslarından alındığını, bundan kaynaklı da davaya bakma görevinin basın suçlarına bakan İstanbul 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde olduğuna karar verdi.

Mahkeme hakimi, dosyayı da ilgili mahkemeye gönderdi.

Dava hakkında

Selahattin Demirtaş hakkında 7 Eylül 2015 tarihinde Diyarbakır Havaalanı’nda yaptığı konuşma nedeniyle 3 ayrı dava açıldı.

Diyarbakır 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Cumhurbaşkanı’na hakaret”, Diyarbakır 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde “Hükümet yetkililerini aşağılamak” ve İstanbul 47’nci Asliye Ceza Mahkemesinde ise “Başbakan’a hakaret” iddiasıyla davalar açıldı.

Diyarbakır 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan dava daha sonra Diyarbakır 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki dosya ile birleştirildi. 24 Kasım 2017 tarihinde davanın ilk duruşması görüldü.

Previous post
Feminist avukat Canan Arın'a İtalya'dan hukuk ödülü: 'Dünyadaki cesur kadınlara adıyorum'
Next post
BM'den kadına yönelik şiddete karşı kampanya: #HearMeToo