Ana SayfaÇalışma YaşamıDoç. Dr. Aziz Çelik: İşsiz sayısında sert bir artış olacak

Doç. Dr. Aziz Çelik: İşsiz sayısında sert bir artış olacak

HABER MERKEZİ – Çalışma dünyasındaki son gelişmeleri webiz’de değerlendiren Doç. Dr. Aziz Çelik, son 15 yılın zirvesindeki enflasyonun 2019’a da yüzde 25’in üzerindeki bir değerle gireceğini söyledi. Çelik, sert bir artış yaşanacağını belirttiği işsizliğe ilişkinse “Önümüzdeki aylarda TÜİK verilerinde de işsizlikteki artışı görmemizin mümkün olacağını” dile getirdi.

Doç. Dr. Aziz Çelik, çalışma dünyasındaki son gelişmeleri webiz’de değerlendirdi.

Gülşah Karadağ’ın “Her Şeyin Ekonomisi” programının konuğu olan Çelik, yüzde 25’i aşan ve son 15 yılın zirvesine çıkan enflasyonun bu düzeyi koruyacağını belirterek, “Türkiye’de bir mucize yaratılmazsa yüzde 25’in üzerinde bir enflasyonun olacağını söyleyebiliriz” dedi.

Enflasyonun 2019’a da yüzde 25’in üzerindeki bir değerle gireceğini söyleyen Aziz Çelik, “Çalışanlar arasında enflasyonun en önemli sonucu vergi ücretlerinin aşılması” diye belirtti.

Aziz Çelik, hem yaklaşan yerel seçimler hem de yüksek enflasyon nedeniyle asgari ücret artışının enflasyonun altında kalmayacağını tahmin ettiğini de sözlerine ekledi.

İşsizlik

Doç. Dr. Çelik’in bir diğer değerlendirme yaptığı konu ise işsizlikti.

Güncel işsizlik verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) rakamlarına henüz yansımadığına işaret eden Çelik, önce göstergelere bakıldığında işsizlikteki tehlikenin yakınlaştığını vurguladı.

Mesela İŞKUR verilerine göre kayıtlı işsiz sayısı bir yılda 800 bin civarında arttı. Ciddi bir artış eğilimini gösteriyor. SGK verileri sigortalı sayısında düşüş olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda da TÜİK verilerinde işsizlikteki artışı görmemiz mümkün.”

Aziz Çelik ayrıca, ‘krizin en önemli sonuçları’ndan birisinin işsiz sayısında sert bir artışın söz konusu olacağına işaret etti.

Bunun iki boyutu var. Bir, işten çıkarmalar nedeniyle işsiz sayısı artacak. İkincisi de yeni istihdam yaratılamayacak, yani durgunluğun böyle bir boyutu olacak. Daralmalar, iflaslar ya da küçülmeler söz konusu olacak. Bir yandan da ekonominin iş yaratma kapasitesinin zayıflamış olacağını tahmin etmek güç değil.”

İşsizlik rakamlarının yükseliş eğiliminde olacağını vurgulayan Çelik, özellikle genç ve kadın işsizliğinin artacağını sözlerine ekledi.


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kayseri'den Flormar'a uzanan bir dayanışma etkinliği: 'Kız kardeşlik köprüsü'
Sonraki Haber
ÖSYM 2019 sınav takvimi açıklandı