Ana SayfaDünyaDört yılda en az 56 bin 800 mülteci yaşamını yitirdi ya da kayboldu

Dört yılda en az 56 bin 800 mülteci yaşamını yitirdi ya da kayboldu

HABER MERKEZİ – Dünyada 2014’ten bu yana yani sadece 4 yılda en az 56 bin 800 sığınmacı yaşamını yitirdi ya da kayboldu.

Dünyanın en eski ve köklü basın merkezlerinden biri olan Associated Press (AP), mülteci krizinin küresel faturasını gözler önüne seren bir araştırma yürüttü.

Ajansın araştırması, dünya çapında yaşamını yitiren ve kaybolan sığınmacı sayısının tahmin edilenden çok daha fazla olduğunu ortaya koyuyor.

AP’nin uluslararası örgütler, adli tıp kayıtları, kayıp ilanları ve ölüm haberleri gibi çok sayıda veriyi bir araya getirerek hazırladığı çalışmaya göre 2014’ten bu yana en az 56 bin 800 mülteci yaşamını yitirdi ya da kayboldu.

Bu rakam, Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün Ekim ayında yayınladığı rapordaki verilerin en az iki katı. BM verileri, dört yıl içinde 28 bin 500 kişinin kaybolduğunu ya da öldüğünü gösteriyordu.

AP’nin haberinde bilançonun gerçek resmi ortaya koymaktan çok uzak olduğuna da dikkat çekiliyor.

Yeni bir hayat umuduyla yola çıkan mültecilerin bazılarının cansız bedenlerinin denizin dibinde ya da çölde kumların altında yok olduğu vurgulanıyor.

Ayrıca, yasadışı yollarla başka ülkelere gitmeye çalıştığı için ailelerin haber alamadığı yakınları için kayıp başvurusu yapmadığı da belirtiliyor.

Hükümetler hafife alıyor

Haberde mültecilerle ilgili araştırmalara yeterince bütçe ayrılmamasının tablonun ne kadar ağır olduğunu gölgelediği vurgulanıyor.

Dünyanın birçok noktasında siyasi ve sosyolojik bir soruna dönüşen göç meselesinin hükümetler tarafından hafife alındığı belirtiliyor.

Previous post
Verilerle AKP’nin ‘sefalet’ karnesi: Kriz yıllarına dönüldü, çöküş sürecek
Next post
Öğretmen atama ve yer değiştirme takvimi açıklandı