Ana SayfaGüncelDünya Kobani Günü: Kent Türkiye’nin hedefinde, Kobanililer ayakta

Dünya Kobani Günü: Kent Türkiye’nin hedefinde, Kobanililer ayakta

HABER MERKEZİ – Bugün 1 Kasım “Dünya Kobani Günü”. Bundan dört yıl önce IŞİD’i yenilgiye uğratan ve Demokratik Özerklik sistemiyle yönetilen kent bugün Türkiye’nin tehdidiyle karşı karşıya. 1 Kasım’ı kutlayan Kobanililer ise “Herkes bilsin ki biz o gün ne yaptıysak bugün aynısını yapacağız” diyor.

Yoğun Kürt nüfusu dolayısıyla eski Suriye rejiminin baskı altında tuttuğu bir yerleşim olan Kobani, Suriye iç savaşı sırasında 19 Temmuz 2012’de Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) yönetimine geçti.

O tarihten itibaren Demokratik Özerklik sistemiyle yönetilen bölgedeki kantonlardan biri olan Kobani, bu yönetim biçiminin başarıyla yaşatıldığı örnek kentlerden oldu.

Ancak IŞİD 2014 yılında bu kente saldırdı. Lakin 133 günlük direnişin ardından IŞİD Kobani’deki direniş karşısında yenildi.

Kent saldırı altındayken 1 Kasım, “Dünya Kobani Günü” ilan edildi.

Aralarında Nobel Barış Ödülü sahiplerinin, akademisyenlerin, aydınların, yazarların, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişinin çağrısı ile bu ilan yapıldı.

İlkin bundan dört yıl önce ilan edilen “Dünya Kobani Günü”nde dünyanın dört bir yanında farklı halklardan milyonlarca insan meydanlara çıkarak IŞİD’e karşı direnen Kobani’yi destekledi.

2014’ten bu yana her yıl 1 Kasım’da bu direniş meydanlarda hatırlatılarak destekleniyor.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, “Kobani, herkesin ismini duyduğunda kaçtığı barbar IŞİD çetelerine karşı verdiği kahramanca mücadeleyle insanlık onurunu ve tüm değerlerini kurtardı” diyerek günün önemine dikkat çekiyor.

Öztürk’e göre Kobani’deki mücadele IŞİD’in yenilmez olduğu yönündeki propaganda ve anlayışı da bertaraf etti.

Öztürk, “Kobani’ye yapılan her saldırı tarihe insanlık onuruna ve değerlerine yapılmış bir saldırı olarak geçecek” diye de ekliyor.

Türkiye’nin hedefinde

Bugün 1 Kasım “Dünya Kobani Günü” ancak kent Türkiye’nin hedefinde.

Son bir haftadır Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kentin köylerine top atışları yapıyor.

Türkiye’nin son saldırılarında Kobani köylerine atılan bir havan mermisi / Fotoğraf: ANHA

Türkiye basınında bombardıman “Fırat’ın doğusunda YPG vuruldu” başlığıyla servis edilse de bölgedeki yerel kaynaklar köylerin hedef alındığını savunuyor.

Kobani’ye dönük bombardıman, Türkiye’nin ev sahipliğinde, Rusya, Almanya ve Fransa’nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Suriye zirvesi’nin hemen ardından gerçekleşti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son açıklamasında, İstanbul’daki zirvenin ardından düzenlenen bombardımana dikkat çekerek, ‘daha kapsamlı operasyonlar yapılacağını’ söyledi.

TSK’nin Kobani’ye top atışı düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme alan Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik ise bunun “ABD’ye dostça bir mesaj” olduğunu kaydetti.

Gelişmeler üzerine ABD’den gelen açıklamalarda ise hem Türkiye hem de Demokratik Suriye Güçleri ile temas halinde olunduğu bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino ‘kaygılı’ olduklarını söylerken, güvenlik konusunda ABD ile Türkiye arasında ‘işbirliği ve koordinasyona dayalı’ bir yaklaşımın daha doğru olacağını ifade etti.

Rojavalı askeri yetkililere göre ise Ankara’nın bombardımanlarla amaçladığı iki şey var: “Suriye halklarına düşmanlık sergilemek ve 31 Mart 2019’da yapılacak seçimleri kazanmak amacıyla saldırıları propaganda aracı olarak kullanmak.”

Kobani’den mesaj: “Türkiye’nin amacı demokratik çözümü engellemek”

TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Xelil ise Türkiye’yi ‘teröre destek verme, güvenliği bozma ve demokratik çözümü engelleme” ile suçluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği’ne (AB) ‘net tutum alma’ çağrısında bulunan Xelil, IŞİD’le mücadele ettiklerini ve hiçbir çevrenin hizmetine girmeyeceklerini vurgularken, ABD’nin öncülük ettiği uluslararası koalisyona da bir mesaj veriyor:

“Bu ilişkiye karşı olumsuz şeyler yapılıyor ve bu durum kimsenin çıkarına değil. Ortaklığımızın devam edeceğini umuyoruz. Çünkü bu, IŞİD başta olmak üzere terörü bitirme konusunda önemli bir ortaklıktır.”

Xelil son olarak da “Her zaman hazır olmamız ve kazanımlarımızı korumamız gerekmektedir” ifadesini kullandı.

Kobani’de bir anne ve oğlu / Fotoğraf: Nazım Daştan

Kobanêliler yürüdü: “O gün ne yaptıysak bugün de yaparız”

“Dünya Kobani Günü” dolayısıyla meydanlara çıkan Kobanililer ise TSK saldırılarını kınadı.

Kanton genelinde fırın ve eczaneler dışında tüm esnaf kepenk kapatıp alanlara çıkarken, meclis temsilcileri ve yöneticilerin katıldığı yürüyüşte 2014’te IŞİD’e karşı verilen direniş hatırlatıldı.

Fotoğraf: ANHA

1 Kasım kutlamasında, “O gün verilen direniş bugünleri getirdi. Bugün birileri IŞİD’in yapamadığını tamamlamak istiyor. Herkes bilsin ki biz o gün ne yaptıysak bu gün aynısını yapacağız. Yine feda olmaya hazırız. Halk savaşçıları halklarının yanında olacak” denildi.