Ana SayfaEkolojiDünya Şehircilik Günü’nde İstanbul: Projeler çöp, kenti daha kaotik bir gelecek bekliyor

Dünya Şehircilik Günü’nde İstanbul: Projeler çöp, kenti daha kaotik bir gelecek bekliyor

HABER MERKEZİ – “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü, İstanbul’da kutlama değil dert yanma günü.” Bu sözler Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman’a ait. İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan sadece 2 metrekare. Yanlış projelerden dolayı İstanbul’un artık yaşayamayan ve kendine yetemeyen bir kent olduğuna dikkat çeken Kahraman’a göre eğer gerekli önlemler alınmazsa İstanbul’u gelecekte daha kaotik bir gelecek bekliyor.

Bugün, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü. Ancak Türkiye’nin en önemli metropollerinden İstanbul’da şehir planı alt üst olmuş durumda.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahi bugün yaptığı konuşmada ‘en büyük kayıplarının mimarinin ihtişamı ile manevi derinliğin aynı anda buluştuğu şehirlere yeterince sahip çıkamamış olmak’ olduğunu itiraf etti.

Erdoğan, Dünya Şehircilik Günü kapsamında düzenlenen toplantıda, “Binalar yükseldi, yollar büyüdü fakat gönüller çoraklaştı, karardı, çölleşti” dedi.

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman’a göre ise eğer gerekli önlemler alınmazsa İstanbul’u gelecekte daha kaotik bir gelecek bekliyor.

8 Kasım’ın İstanbul’da kutlama değil, dert yanma günü olduğunu söyleyen Kahraman, İstanbul’un artık yaşayamayan ve kendine yetemeyen bir kent olduğuna dikkat çekti.

DHA’ya konuşan Kahraman, “Böyle bir şehirde yaşayamaz, nefes alamaz, ulaşamaz ve sağlıklı çevrelere ulaşamaz olduk. Bu sorunların ivedilikle çözülmesi lazım” diyerek yetkililere seslendi.

“Dünya Şehircilik Günü vesilesiyle bu sorunların çözümü için hep birlikte daha çok çalışmamız lazım. İstanbul’un güncel şehir planları 2006 ve 2009 yılında yapıldı. Bu planlar zamanla çöp belge haline dönüştü. Çünkü bu projelerde yer almayan pek çok büyük proje İstanbul’da inşa edildi. Bu projelerle İstanbul’un Kuzey Ormanları yok oluyor, İstanbul’un nefes aldığı, doğal kaynaklarının bulunduğu bu alanlar kaybediliyor.

“İstanbul için kaotik durum daha da artacak. 2009 Çevre Düzenleme Planı’nda bir kırmızı hat vardı. Bu planda da şöyle bir öneri vardı; bu kırmızı hattın kuzeyinde kesinlikle yapılaşmaya ve projelere izin verilmemeli. Ama bugün bakıyoruz ki, bu kırmızı hat çoktan geçildi. İstanbul’u şimdi daha da kaotik bir gelecek bekliyor.”

Ulaşım sorununu çözmek için yeni karayollarına değil raylı sistemlere ihtiyaç olduğunu vurgulayan Kahraman, “İstanbulluların yaşayabilecekleri, trafikte çok vakit geçirmeyecekleri sağlıklı bir alt yapı sunabilmeliyiz” dedi.

İstanbul’da yeşil alanlara ihtiyaç olduğunu belirten Kahraman, “Bugün İstanbul’da merkezdeki saray bahçelerinden başka yeşil alan kalmadığını görürüz. Onun da her geçen gün azaldığını görüyorum. Bu tablo karşısında kent gerçekten sağlıklı bir alt yapı bize sunmuyor” ifadelerini kullandı.

Kentteki kişi başına düşen yeşil alanların azlığına dikkat çeken Kahraman, şöyle devam etti:

“Bugün İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan 3 metrekare. Bu çok küçük bir alan. Bir kentte kişi başına düşen yeşil alan 10 -15 metre aralığında olmalıdır. Ancak bugün biz refüj alanlarını da hesaplama içine katarak rakamları büyütmeye çalışıyoruz. Bir anlamda hile yapıyoruz.

“İstanbul’da en üst ölçekli plandan en alt ölçekli uygulama imar planına kadar uyumlu plan çalışmaları yapmak ve kamu mülkiyetinde olan alanların satışlarını gerçekleştirmeden bunların kamusal faaliyetler, sosyal donatı alanları anlamında kullanabilmeliyiz. Eğer bunu başarabilirsek bir sonraki dünya şehircilik gününde dert yanmıyor olacağız.”


Yeni belediyecilik hareketleri – Eleanor Finley

Radikal belediyecilik: Hepimizin hak ettiği bir gelecek – Debbie Bookchin

Şehirler duvara karşı – Carlos Delclós

Bu topraklar kimin? – Matt Hern

Belediyecilik ve siyasetin kadınlaştırılması – L. Roth & K. S. Baird

Previous post
Gazeteci Mahalli’ye "Cumhurbaşkanı'na hakaretten" hapis cezası
Next post
Antalya'da Nailia Nutfullina ayrılmak istediği erkek tarafından öldürüldü