Ana SayfaGüncelDuruşma 13 Kasım’da: ‘AİHM, yasaklara dönük tavrını ortaya koyacak’

Duruşma 13 Kasım’da: ‘AİHM, yasaklara dönük tavrını ortaya koyacak’

HABER MERKEZİ – AİHM’in Cizre’deki sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili başvurular görüşeceği 13 Kasım’daki duruşma hakkında konuşan avukat Newroz Uysal, mahkemenin duruşmada takınacağı tutum ile Türkiye’ye ve yasaklara dönük tavrını ortaya koyacağına dikkat çekti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Şırnak’ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasaklarına dair yapılan başvurular için Temmuz ayında duruşma yapılması kararı almıştı.

AİHM’in başvurucu avukatlara gönderdiği mektupta, Cizre’nin Nur Mahallesi’nde yaşadığı sırada sokağa çıkma yasakları nedeniyle mülki amirlerin kararıyla, herhangi bir yasal dayanak olmaksızın evlerinde hapsedildikleri gerekçesiyle yaşam hakkının, özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiğini belirten Ömer Elçi ve Cizre’de “güvenlik güçleri” tarafından açılan ateş sonucunda yaralanan ve sonrasında ambulansın geçişine izin verilmediği için mahkemenin tedbir kararına rağmen hayatını kaybeden Orhan Tunç adına yapılan başvurularda mahkemenin 13 Kasım 2018 Salı günü saat 09.00’da Strasburg’da esas üzerine bir duruşma yapacağını bildirmişti.

Ömer Elçi ile Orhan Tunç adına yapılan başvurular üzerine kararlaştırılan duruşma 13 Kasım’da saat 09.00’da Fransa’nın Strasburg kentinde görülecek.

Kabul edilebilirlik ve esas üzerine yapılacak olan duruşmaya, Avrupa ve Türkiye’den birçok insan hakkı kuruluşu temsilcisi ve avukat izleyici olarak katılacak.

Orhan Tunç’un eşi Güler Tunç ve aynı bodrumlarda hayatını kaybeden dönemin Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç’un eşi Zeynep Tunç’un katılacağı duruşmaya, yasaklar sırasında kamu kurumlarında görevli olan bazı kişilerin de katılması bekleniyor.

2 yaşındaki Bekes’e vize yok

Duruşmaya katılmak için vize başvurusunda bulunan Mehmet Tunç’un annesi Esmer Tunç ile Orhan Tunç’un 2 yaşındaki oğlu Bekes’e ise “iltica riski” gerekçesiyle vize çıkmadı.

Cizre’de yaşananlar tartışılacak

Aileler adına AİHM’e başvuruda bulunan avukatlardan Newroz Uysal, yasaklar sırasında yaşanan hak ihlalleriyle ilgili başvurular için emsal niteliği taşıyacak kararın çıkacağı duruşma hakkında konuştu.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan avukat Uysal, 13 Kasım’daki duruşmanın yasaklar sırasında Cizre’de yaşananların tartışılacağı bir duruşma olacağını vurguladı.

Uysal, AİHM’in bu duruşmada başvuruları ya kabul ederek yasaklarda neler yaşandığına ilişkin bir değerlendirme içerisine gireceğini ya da başvuruları kabul edilemez bulup dosyayı Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) insafına bırakacağını aktardı.

“Mahkeme yasaklara dönük tavrını ortaya koyacak”

Uysal, duruşmada çıkacak sonuçlar hakkında şöyle konuştu:

“Mahkeme eğer kabul edilebilirliği kabul ederse, bu noktada esasa ilişkin bir karar vermek zorunda. Bir ihlal ya da hukuka aykırı bir şey yapılıp yapılmadığı değerlendirmesine girilecek. Eğer kabul edilmezse biz tekrar AYM’ye döneceğiz. AYM’nin kararının ardından tekrardan AİHM’in yolunu tutacağız. En nihayetinde bu başvurular AİHM’e gidecek.”

Uysal, son olarak mahkemenin, duruşmada ortaya koyacağı tutum ile Türkiye’ye ve yasaklara dönük tavrını ortaya koyacağını dile getirdi.

Previous post
BM'nin 2018 verileri: Akdeniz’de 2 binden fazla mülteci yaşamını yitirdi
Next post
2018'de 1.2 milyon kişi işsizlik maaşına başvurdu