Ana SayfaEkonomiEBRD de Türkiye büyüme tahminini aşağı çekti

EBRD de Türkiye büyüme tahminini aşağı çekti

HABER MERKEZİ – EBRD, Türkiye için 2019 büyüme tahminini yüzde 4.2’den yüzde 1’e düşürdü.

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’nin gelecek yıla ait büyüme tahminini tüketim ve yatırımlar üzerinde baskı yaratan liradaki değer kaybı ve faizlerdeki yükseliş nedeniyle düşürdü.

Dünya gazetesinin Reuters’tan aktardığı habere göre EBRD daha önce Mayıs ayında yüzde 4.2 olarak belirlediği Türkiye’nin 2019 büyüme tahminini yüzde 1’e indirdi.

Bu yıl için daha önce yüzde 4.4 olarak belirlediği büyüme tahmini ise yılın ikinci yarısında başlayan yavaşlama nedeniyle yüzde 3.6’ya düşürdü.

EBRD’nin tahminleri hükümetin yüzde 3.8 olan resmi 2018 tahminine yakın ancak yüzde 2.3 olan 2019 tahmininin altında bulunuyor.

Riskler neler?

EBRD tarafından bugün yayımlanan Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye’de ekonomik büyümenin tahminlerden sapmasına yol açabilecek unsurlar ise bankacılık sektörünün durumu ve ekonomi politikaları olarak belirtildi.

Raporda, “Ekonomik görünüm üzerindeki temel riskler bankacılık sektörü ile ilgili belirsizliğin yanı sıra ekonomi politikalarının yönü ve TL’de değer kaybının sürmesine yönelik risklerdir” denildi.

Değerlendirmede Mayıs’tan bu yana sert değer kaybeden TL’nin orta vadeli ekonomik program, Türkiye-ABD ilişkilerindeki gerilimin azalması ve TCMB’nin sert faiz artırımı sayesinde istikrar kazandığı ifade edildi.

IMF ve OECD de büyüme tahminlerini düşürmüştü

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ile Uluslararası Para Fonu (IMF) da Türkiye’ye ilişkin büyüme beklentisini aşağı çekmişti.

OECD, 2018 yılı büyüme tahminini yüzde 5,1’den yüzde 3,2’ye, 2019 yılı için ise yüzde 4,9’dan yüzde 0,5’e düşürmüştü.

Küresel büyüme tahminlerini revize eden IMF de Türkiye ekonomisi için 2019 büyüme tahminlerini yüzde 3,9’dan yüzde 0,4’e indirmişti.