Ana SayfaGüncelErdoğan’ın ‘bizi bağlamaz’ çıkışına İnce ve Karamollaoğlu’ndan tepki

Erdoğan’ın ‘bizi bağlamaz’ çıkışına İnce ve Karamollaoğlu’ndan tepki

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AİHM’in Demirtaş kararına yönelik ‘bizi bağlamaz’ çıkışına tepki gösteren İnce, “Erdoğan’ın açıklaması sadece bu kararla ilgili olmanın çok ötesinde bir içeriğe sahiptir” yorumunda bulundu. Saadet Partisi lideri Karamollaoğlu da Erdoğan’ın zamanında AİHM’e başvuru yaptığını hatırlattı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), iki yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasına yönelik kararına Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’dan tepki gelmişti.

Erdoğan, yaptığı açıklamada “AİHM’in verdiği kararlar bizi bağlamaz. Biz karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” ifadelerinde bulunmuştu.

24 Haziran seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’ndan Erdoğan’ın ‘bizi bağlamaz’ çıkışına ilişkin tepkiler geldi.

İnce: Karar, Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlar

Twitter’dan açıklamalarda bulunan İnce, Erdoğan’ın da zamanında AİHM’e başvuru yaptığını hatırlatarak, şunları söyledi:

“1987 yılından bu yana Sayın Cumhurbaşkanı kendisi dahil binlerce yurttaşımız Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuru yaptı, yapılan başvurulara istinaden mahkeme tarafından verilen kararlar Türkiye tarafından yerine getirildi.

“Taraf olduğumuz sözleşmeler, Anayasamıza göre iç hukukumuzun bir parçasıdır ve uygulanmak zorundadır. Bu karar Türkiye Cumhuriyeti’ni bağlar.

“Cumhurbaşkanının ‘bizi bağlamaz’ açıklaması sadece bu kararla ilgili olmanın çok ötesinde bir içeriğe sahiptir ve Türkiye’deki tüm yargı kararlarını sakatlayan bir anlayışın devletin tepesindeki kişi tarafından itirafıdır.”

Karamollaoğlu: Erdoğan da AİHM’e gitmişti

AA’nın haberine göre partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenleyen Saadet Partisi lideri de

“Sayın Cumhurbaşkanı cezaevine düştüğü zaman ‘muhtar olamazsın’ dendiğinde AİHM’e gitmişti. Bugün diyor ki ‘AİHM kararını tanımam’, tanımayabilirsin. Ben AİHM’in her zaman isabetli karar verdiğini söylemem ama bir konuda bir karar verilmişse, bu konu üzerinde hükümetin ciddiyetle durması icap eder. Çünkü kendi itibarını o kararlarla ölçüyorlar dışarıda. Birine uymayabilirsiniz ama bu kural haline gelirse Türkiye’de, hukuk mekanizması işlemiyor manasına gelir ve bunu da kimse unutmaz.”


Kılıçdaroğlu’ndan AİHM’in ‘Demirtaş’ kararına ilişkin ilk yorum

Prof. Yaman Akdeniz: AİHM’in Demirtaş kararı uygulanmazsa siyasi krize dönüşür

Demirtaş: Siyasi rehine pozisyonum hukuken tescil edildi


2 yılı aşkındır cezaevinde

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınan ve ardından sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanan Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk süresi iki yılı aştı.

Demirtaş, hakkında açılan davalardan yalnızca birinden tutuklu bulunurken, yargılandığı davalardan da yalnızca birinden ceza aldı.

Tutuklu bulunduğu davada yargılaması devam eden Demirtaş için avukatı Mahsuni Karaman, iç hukuk yollarının tükenmesi üzerine 2017 yılının Şubat ayında AİHM’e başvuruda bulunmuştu.

AİHM’e haksız tutuklanma nedeniyle başvuruda bulunduklarını hatırlatan Karaman, Gazete Karınca’ya yaptığı açıklamada başvurunun yakın zamanda olumlu sonuçlanmasını beklediklerini belirtmişti.

Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.