Ana SayfaGüncelFransa’dan yalanlama: Elimizde tape yok, Erdoğan siyasi oyun oynuyor

Fransa’dan yalanlama: Elimizde tape yok, Erdoğan siyasi oyun oynuyor

HABER MERKEZİ – Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Tapeleri verdik” açıklamasına Fransa’dan yalanlama geldi. “Bilgimiz yok” diyen Fransa Dışişleri Bakanı, “Erdoğan, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili bilgileri bizimle paylaşmalı” talebinde bulundu. Türkiye’den yapılan açıklamada ise, cinayete ilişkin ses kayıtlarının Fransa’daki ilgili makamlarla paylaşıldığı savunuldu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesiyle ile ilgili olarak Türkiye’nin elindeki tapeleri Suudi Arabistan, ABD, Almanya, Fransa ve İngiltere’ye verdiğini söylemişti.

Ancak Erdoğan’ın bu açıklamasına Fransa’dan yalanlama geldi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Erdoğan’ın Kaşıkçı cinayetiyle ilgili tapelerin kendileriyle paylaşılıp paylaşılmadığı sorusuna “Bilgim yok. Erdoğan’ın elinde bize vereceği bilgiler varsa bunları bizimle paylaşmalı” yanıtını verdi.

Jean-Yves Le Drian’ın, sunucunun “Erdoğan yalan mı söylüyor?” sorusuna yanıtı ise “Şu koşullar altında Erdoğan’ın siyasi bir oyun oynamaya çalıştığı anlamı çıkarılıyor” oldu.

Türkiye’den yanıt

Konuya ilişkin Türkiye’den ilk yanıt Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun’dan geldi.

AFP Haber Ajansı’na yazılı açıklama yapan Altun, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ’siyasi oyunlar oynamakla’ itham edilmesinin kabul edilemez olduğunu” söyledi, cinayete ilişkin ses kayıtlarının Fransa ile paylaşıldığını savundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaları teyit ederek, ilgili ses kaydının Fransa’daki mercilerle paylaşıldığını savundu.

Fransız mevkidaşının Erdoğan’a ilişkin sözlerine tepki gösteren Çavuşoğlu, “Fransa Dışişleri Bakanı, her şeyden önce haddini aşmıştır, bir cumhurbaşkanı ile nasıl konuşacağını bilmelidir. İkincisi, kendi liderleriyle Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı da karıştırmasın” sözlerini kaydetti.

Çavuşoğlu, son olarak Kaşıkçı cinayetinin tüm yönleriyle aydınlatılması için ne gerekiyorsa yapacaklarını savunarak, şunları söyledi:

“Sonuna kadar gideceğiz. Uluslararası alanda da herkesle de iş birliği yapıyoruz ve Türkiye’nin bu tutumunu tüm dünya takdir ederken Fransa Dışişleri Bakanının böyle bir ithamda bulunması ve terbiyesizce bunu yapması son derece düşündürücüdür. Bunun arkasında ne var? Acaba bu cinayeti kapatmaya mı çalışıyorlar? Bunun da peşinde olacağız. Çünkü bildiğimiz başka şeyler var. Ne anlaşmalar yapıyorlar, ne yapıyorlar, bunu da yakından takipçisiyiz.”

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan 10 Kasım’da yaptığı açıklamada, “Biz tapeleri verdik, Suudi Arabistan’a da verdik, Amerika’ya da verdik, Almanlara, Fransızlara, İngilizlere, hepsine verdik. Buradaki konuşmaları filan onlar da dinlediler, biliyorlar. Bunu sağa sola çarpıtmaya gerek yok” demişti.

Birçok soru cevapsız

Kaşıkçı cinayetine ilişkin, cinayeti kimin işlediği, neden ve nasıl işlendiği dahil olmak üzere birçok soru halen cevapsız.

Medyada çıkan haberlerde Kaşıkçı’nın cesedinin asitte eritilerek kanalizasyona döküldüğü iddiaları gündeme getirilmişti.

Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Kaşıkçı’nın Başkonsolosluk binasına girer girmez boğulduğunu ve “önceden yapılan planlama doğrultusunda” parçalanarak yok edildiğini açıklamıştı.

Suudi Arabistan’ın istihbarat eski başkanı Prens Turki el Faysal geçen hafta New York’ta katıldığı bir konferansta Kaşıkçı cinayetinin aydınlatılması için Suudi Arabistan’ın hiçbir şekilde uluslararası bir soruşturmaya izin vermeyeceğini belirtmiş, bütün soruların açıklığa kavuşturulması için Riyad’dan bilgi talep edilebileceğini ifade etmişti.

Previous post
İzmir'de mültecileri taşıyan tekne battı: Dördü çocuk altı kişi hayatını kaybetti
Next post
Akar’dan Hakkari’deki üs bölgesindeki patlamaya ilişkin açıklama