Ana SayfaGüncelGazeteci Ahmet Kanbal hakkında ilk duruşmada ceza talep edildi

Gazeteci Ahmet Kanbal hakkında ilk duruşmada ceza talep edildi

HABER MERKEZİ – Sosyal medya paylaşımları nedeniyle ‘Örgüt propagandası yapma’ iddiasıyla hakkında dava açılan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ahmet Kanbal hakkında açılan davanın ilk duruşmasında savcı ceza talebinde bulundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) Afrin’e dönük 20 Ocak’ta başlattığı operasyon sırasında gözaltına alınıp hakkında dava çılan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Ahmet Kanbal’ın yargılandığı ilk duruşma İzmir’de görüldü.

Gazeteci Kanbal, duruşmaya Mardin Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBIS) aracılığı ile bağlandı.

Kanbal’ın müdafilerinin hazır bulunduğu duruşmayı, Bağımsız Gazeteciler Platformu (P24), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri takip etti.

Kanbal duruşmadaki savunmasında, Afrin operasyonunun gerekçelerine değinerek, “Nedenlerden birincisi; AKP ve MHP hükumetinin ortak alacağı kararla gidilecek bir Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, yani 24 Haziran erken seçimleri vardı ve bu süreçte milliyetçi bir dalgaya ihtiyaç vardı” dediği sırada sözü mahkeme başkanı tarafından kesildi.

Kanbal’ın savunmasına müdahale

Mahkeme başkanı, “Sanki CNN Türk’e bağlamışsın da Afrin harekatı neden başladı, bize bunu anlatıyorsun. Savunmana iddianame ile sınırlı kalırsan zaman açısından da önemli olur” diyerek, Kanbal’ın savunmasına müdahale etti.

Bunun üzerine davanın neden açıldığına dikkat çeken Kanbal, şöyle devam etti:

“Bu davanın neden açıldığını, neden bu yargılamanın yapıldığını anlayabilmek için Afrin harekatı, ki size göre ‘harekat’, bana göre ise ‘saldırı ve işgaldir’ haberinden dolayıdır. Hakeza böyle bir dava ile beni sizle karşı karşıya getirdiler ise, kimse bana zamandan bahsetme hakkına sahip değildir. Bu dava yüzünden ailemin evi basıldı. Ailem tedirgin edildi. İzmir’de kendim ifade vermek için gittim, bir gece gözaltında kaldım. Sabah adliyeye sevk edilecek iken darp edilerek, işkence edilerek ters kelepçeyi maruz bırakıldım. Devamında ise, savcı beyin yakalama kararını kaldırmaması nedeniyle 4 defa daha gereksiz yere gözaltına alındım.”

‘Savcı delillerle oynayıp, karartmış’

Bir gazeteci ve yurttaş olarak fikirlerini beyan etme hakkı olduğunu vurgulayan Kanbal, “Gazeteci olarak doğru olanı duyurmak ile yükümlüyüz. Bunu biz de yapmasak, bu halklara en büyük kötülüğü yapmış oluruz. Barış diyoruz, bize yargılama olarak dönüyor. Savaş mı isteyelim, bunu istiyorlar?” dedi.

Kendisine yöneltilen suçlamalara değinen Kanbal devamla şunları aktardı:

“Soruşturma aşamasında savcı bey sosyal medya için ‘Basın mecrası mıdır’ diye sormuştu. Öyle olduğunu söyledik diye olsa gerek iddianame ‘basın yayın yoluyla örgüt propagandası’ suçlaması ile hazırlanmış. Yani hem gazeteci olduğumuzu kabul etmiş hem de sosyal medyanın basın yayın aracı olduğunu. Peki, o zaman bu dosya niye? Bakıyoruz paylaşımlara YPG açıklaması, Suriye rejiminin açıklaması, uluslararası koalisyonun açıklaması, TSK ve ÖSO ile diğer devletlerin açıklamaları var. Savcı bey ne yapmış sadece YPG açıklamasını almış oraya koyarak propaganda demiş. Savcı bey delillerle oynamış. Delil karartmış ama lehime olan delilleri karartmış.”

Yaptıklarının arkasında olduğunu belirten Kanbal, beraatini istedi. Avukatları da müvekkillerinin beyanlarına katılıp tahliye beraat talebinde bulundu.

Ceza talebi

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı ise Kanbal’ın basın yayın yoluyla zincirleme bir şekilde ‘örgüt propagandası’ yaptığı, TSK’nin gerçekleştirmiş olduğu operasyonları basın yayın yoluyla küçük düşürmeye çalıştığı tüm dosya kapsamında sabit olduğunu ileri süren savcı, ceza talebinde bulundu.

Mahkeme, savcının mütalaasına karşı savunmasını hazırlanması için Kanbal’a ek süre tanıyarak, bir sonraki duruşmayı 26 Şubat 2019 tarihine erteledi.

Previous post
AİHM'in Demirtaş kararı: Serbest bırakılsın
Next post
CHP'den Öztürk Yılmaz kararı: İhraç edildi