Ana SayfaDünyaGire Spi’de iki gazeteci yaralandı

Gire Spi’de iki gazeteci yaralandı

HABER MERKEZİ – Türkiye tarafından saldırıların hedefindeki Kuzey Suriye kentlerinden Gire Spi’de bugün iki gazetecinin yaralandığı bildirildi. Öte yandan Türkiye’nin hedefindeki Kobani ve Gire Spi’de, Demokratik Suriye Güçleri ile Uluslararası Koalisyon Güçleri ortak devriye atmaya başladı.

Türkiye’nin ev sahipliğinde, Rusya, Almanya ve Fransa’nın katılımıyla İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Suriye zirvesi’nin hemen ardından aralıklarla Kuzey Suriye’deki Kobani’yi bombalayan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Kobani’nin yanı sıra Gire Spi’ye (Tel Abyad) yönelik saldırılar düzenlendiği de bildiriliyor.

Bölgeden yayın yapan haber ajansı ANHA, Türkiye’nin bu sabah saatlerinde sınır ötesinden Gire Spi’ye ateş açtığını aktardı.

Ajans, saldırıda bölgede bulunan ANHA muhabirleri Gülistan Mihemed ve İbrahim Ehmed’in yaralandığını okuyucularına servis etti.

Weteni Hastanesi’ne kaldırılan iki gazeteciden Gulistan Mihemed’in başından vurulduğu ve ameliyata alındığı, elinden yaralanan İbrahim Ehmed’in durumunun ise iyi olduğu belirtildi.

Fotoğraf: ANHA

Söz konusu saldırılara ilişkin Türkiye basınında herhangi bir haber yer almazken, TSK’den de henüz bir açıklama gelmiş değil.

Koalisyon Güçleri ve DSG’den ortak devriye

Diğer yandan Uluslararası Koalisyon Güçleri’ne bağlı bir heyetin, saldırıların hedefi olan Kobani’nin Şexler kasabasını ziyaret edip, incelemelerde bulunduğu aktarıldı.

Mezopotamya Ajansı, yapılan ziyaretin ardından Koalisyon Güçleri ve Demokratik Suriye Güçleri’nin, Fırat Nehri’nin doğusunda yer alan Şexler civarında ve Gire Spi’de ortak devriye atmaya başladığını duyurdu.

Ne oluyor?

Türkiye, 28 Ekim’den bu yana Kuzey Suriye kentlerinden Kobani ve Gire Spi’yi hedef alıyor.

Türkiye basınında bombardıman “Fırat’ın doğusunda YPG vuruldu” başlığıyla servis edilse de bölgedeki yerel kaynaklar köylerin hedef alındığını savunuyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son açıklamasında, İstanbul’daki zirvenin ardından düzenlenen bombardımana dikkat çekerek, ‘daha kapsamlı operasyonlar yapılacağını’ söylemişti.

Kobani’ye yönelik top atışı düzenlemesine ilişkin bir yazı kaleme alan Erdoğan’ın başdanışmanı İlnur Çevik ise bunun “ABD’ye dostça bir mesaj” olduğunu kaydetmişti.

Gelişmeler üzerine ABD’den gelen açıklamalarda ise hem Türkiye hem de Demokratik Suriye Güçleri ile temas halinde olunduğu bildirilmişti.

Son olarak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, ‘kaygılı’ olduklarını söylerken, güvenlik konusunda ABD ile Türkiye arasında ‘işbirliği ve koordinasyona dayalı’ bir yaklaşımın daha doğru olacağını ifade etmişti.

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri ise Türkiye’nin Kobani ve Gire Spi’ye yönelik saldırılarının “IŞİD’e destek olduğunu” savunarak Deyr ez Zor’daki operasyonu geçici olarak durdurmuştu.


Kobani’den mesaj: “Türkiye’nin amacı demokratik çözümü engellemek”