Ana SayfaDünyaGoogle çalışanlarından cinsel tacize karşı iş bırakma eylemi

Google çalışanlarından cinsel tacize karşı iş bırakma eylemi

HABER MERKEZİ – Google çalışanları, şirketin kadınlara yönelik cinsel tacize ilişkin politikasını protesto etmek için bugün tüm dünyada iş bırakma eylemine gitti.

Google çalışanları, şirketin cinsel taciz iddialarını ele alış biçimini değiştirmesini, dava açma haklarını engelleyebilecek “zorunlu hakemlik” uygulamasına son vermesi için bugün tüm dünyada iş bırakma eylemi gerçekleştiriyor.

Eyleme giden çalışanlar masalarına “Masamda değilim, çünkü diğer Google ve yüklenici firma çalışanlarıyla cinsel taciz, suistimal, şeffaflık eksikliği ve herkese uygun olmayan bir işyeri kültürünü protesto için iş bırakma eylemi yapıyor olacağım” yazılı bir not bıraktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre şirket çalışanlarının bazı talepleri şöyle:

  • Şimdiki ve gelecekteki çalışanlar için, taciz ve ayrımcılık karşısında zorunlu hakemliğe son verilmesi. (Zorunlu hakemlik, Silikon Vadisi çalışanların sözleşmelerinde yaygın olarak kullanılan bir madde. Bu madde çalışanların talep ve anlaşmazlıklarının mahkeme yerine şirket içinde çözümünü öngörüyor.)
  • Ücret ve fırsat eşitsizliğinin sona erdirilmesi için adım atılması.
  • Cinsel tacizlerle ilgili bir şeffaflık raporunun yayımlanması.
  • Cinsel tacizlerin güvenli bir şekilde rapor edilmesini sağlayacak bir sistemin kurulması.
  • Yönetim Kurulu’nda çalışanların bir temsilcisinin bulunması.

CEO: Eylemi destekliyorum

Google CEO’su Sundar Pichai, personelin eylem yapma hakkını desteklediğini söyledi.

Pichai çalışanlara gönderdiği elektronik postada, “Birçoğunuzun hissettiği öfke ve düş kırıklığını anlıyorum. Bunu ben de hissediyorum. Toplumumuzda ve Google’da uzun bir zamandır devam eden bu meselede ilerleme kaydedilmesi için çaba harcayacağım” dedi.

‘Şimdiye dek 48 çalışanın işine son verildi’

Geçen hafta hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan üst düzey bir yöneticinin şirketten ayrılırken 90 milyon dolar tazminat alması büyük öfkeye neden olmuştu.

Salı günü de şirketin “X” araştırma laboratuvarının yöneticilerinden Richard DeVaul, hakkındaki cinsel taciz iddialarının ardından istifa etmişti.

Geçen hafta hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan üst düzey bir yöneticinin şirketten ayrılırken 90 milyon dolar tazminat alması büyük öfkeye neden olmuştu.

DeVaul’un iş başvurusu yapan bir kadını cinsel tacize maruz bıraktığı ettiği öne sürülmüştü.

CEO Pichai, şimdiye kadar hakkında cinsel taciz iddiaları bulunan 48 çalışanın işlerine tazminatsız son verildiğini söylemişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Öğretmen atama ve yer değiştirme takvimi açıklandı
Sonraki Haber
EBRD de Türkiye büyüme tahminini aşağı çekti