Ana SayfaÇalışma YaşamıGripin İlaç’ta zam talepleri kabul edilmeyen işçiler greve gitti

Gripin İlaç’ta zam talepleri kabul edilmeyen işçiler greve gitti

HABER MERKEZİ – İstanbul’daki Gripin İlaç Fabrikası’nda işçiler, toplu sözleşme görüşmelerinde sundukları enflasyon oranında zam talepleri karşılanmayınca greve çıktı.

İstanbul Avcılar’da Gripin İlaç Fabrikası’nda, işverenin dayatması nedeniyle 10 Haziran’da başlayan toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca işçiler grev kararı aldı.

Petrol-İş’in örgütlü olduğu fabrikada işçiler, enflasyon oranında istedikleri yüzde 25 zam taleplerine karşılık patronun kendilerine, yüzde 17 zam önerdiğini söyledi.

Bu sabah 08:00’de greve başlayan işçiler, fabrika kapısına “Bu işyerinde grev vardır” pankartı astı.

‘Bugüne kadar fedakarlık yapan hep işçiler oldu’

Evrensel’den Vedat Yalvaç’a konuşan işçiler, kriz koşullarını hatırlatarak “Grevdeyiz, kararlıyız. Hakkımızı alana kadar buradayız” dedi.

19 yıllık işçi İbrahim Batıhan hemen hemen her ürüne yüzde 50 zam geldiğini hatırlatarak, iki çocuk okuttuğunu ve zamların bellerini büktüğünü söyledi.

Batıhan, “Gelen zamlara karşı biz de enflasyon oranında yüzde 25 zam istiyoruz. Bugüne kadar hep fedakarlık yapan işçi kesimi oldu. İşverenden buna saygı duymasını istiyoruz” diye konuştu.

‘Hakkımızı alana kadar buradayız’

Fabrika önünde konuşan Petrol-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ahmet Baranlı da ülkenin ekonomik durumuna dikkat çekerek şunları söyledi:

“Ülkemizin geldiği durum belli. Dövizde dalgalanmaların yaşanması, enflasyonun yüksek çıkması… İşverene her zaman söylediğimiz şey şu; bunların sorumlusu emekçiler değil. İşlerin iyi olduğu zaman kâra ortak etmeyen işverenler maalesef en küçük bir kriz döneminde bütün faturayı çalışanlara kesiyorlar. Biz de bu niyetle yola çıktık. İstediğimiz ücret de çok büyük bir ücret değil. Türkiye’nin şu anki enflasyonu yüzde 25. Biz sadece onu istedik. Maalesef bizim tüm olumlu adımlarımıza rağmen işveren ciddi bir adımla yaklaşmadı bize ve bu noktaya gelmemizin en büyük sebebi de işverenimizdir zaten. Buradan ona da seslenmek istiyorum; bir an önce sağduyulu davranmaları gerekiyor ve bir an önce bunu masada çözmemiz gerekiyor. Diğer türlü bu iş uzar, biz hakkımızı alana kadar buradayız.”

‘Dibe vurduk, geçinemiyoruz’

Enflasyon rakamlarının yüksekliğine dikkat çeken işyeri temsilcisi Şirin Akay ise geçinemediklerini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Bugünün enflasyon payında yüzde 25 zam istedik işverenimizden. Elektriğe, suya, her şeye zam geldi. Zam, zam, zam… Ama işçinin o kadar değeri yokmuş ki onların gözünde, bize yüzde 17 zam öngördüler. Biz 20 senedir burada çalışıyoruz. Aldığımız ücretler asgari ücret değerinde. Artık tamamen dibe vurduk, geçinemiyoruz. Çalışan elemanların çoğu kadın, hepsi zor durumda. Tek başına aile geçindiren arkadaşlarımız var. Ne kiralarını ödeyebiliyorlar, ne de çocuklarına ekmek götürebiliyorlar. Yakın zamanda Gripin ilacına yüzde 100 zam yapıldı. Biz sadece dörtte birini talep ediyoruz.”