Ana SayfaGüncelGüven, 20 gündür açlık grevinde: Eylem tüm cezaevlerine yayıldı, HDP hükümete çağrı yaptı

Güven, 20 gündür açlık grevinde: Eylem tüm cezaevlerine yayıldı, HDP hükümete çağrı yaptı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 20 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven’in eyleminin cezaevlerinin geneline yayılacağını, eylemlerin startının bugün verildiğini duyurdu. Yaklaşan yerel seçimlere ilişkin de konuşan Temelli, iktidarın aday bulmakta zorlandığını savundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin haftalık grup toplantısında konuştu.

Temelli’nin gündeminde öne çıkan başlıklar arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Selahattin Demirtaş kararı, Leyla Güven’in açlık grevi eylemi ve yerel seçimler vardı.

Yargıçlara çağrı: “AİHM kararının gereğini yapın”

HDP eski eş genel başkanı Demirtaş’ın tutukluluğu ile ilgili kararını 20 Kasım’da açıklayan AİHM, Demirtaş’ın serbest bırakılması gerektiğine ve ‘siyasi nedenlerden ötürü, muhalefetin sesini kısmak için tutuklandığına’ hükmetmişti.

AİHM’in bu kararını hatırlatan Temelli, “Yargıçlara sesleniyorum; mesleğinizin etiğinden aldığınız güçle, AİHM kararının gereğini yerini getirin” çağrısında bulundu.

AİHM’in PKK lideri Abdullah Öcalan ve Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ilgili kararlarında ‘siyasete esir düştüğünü’ de belirten Temelli, Demirtaş kararına işaret ederek, “Ama ilk defa çok önemli bir karara imza attı. Bu karar siyasi hakları elinden alınıp tutsak edilmiş tüm yoldaşlarımıza emsal olacak bir karardır” dedi.

Cezaevleri genelinde açlık grevi

Temelli’nin gündemindeki bir diğer konu ise “Öcalan’a dönük tecridi protesto etmek için açlık grevine başladığını” duyuran HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in eylemi vardı.

Güven’in açlık grevinin 20’nci gününde olduğunu hatırlatan Temelli, cezaevleri genelinde açlık grevi eylemlerinin başlayacağını duyurdu.

“Neden? Çünkü bu ülkede tecrit var. Gelin bu tecriti bitirin Türkiye’de barış ve demokrasinin yolunu açın. Bütün halklar geçmişte olduğu gibi bugün de bu mücadeleye destek verecektir.”

Temelli grup toplantısında Güven’in cezaevinden gönderdiği mesajını da okudu.

Mesajında “Mevcut kaos ve krizin bir nedeni de çözümsüz bırakılan Kürt sorunudur” diyen Güven, sorunu çözmeye çalışan tarafların görmezden gelindiğini ifade ederek, Öcalan’ın Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için büyük bir çaba sahibi olduğunu düşündüğünü kaydetti.

Kimseyle görüştürülmeyen Öcalan’a dönük tecridin ‘kalıcı barışı engellediğini’ ifade eden Güven, başlattığı açlık grevi eylemini de bu engellemeye karşı sürdürdüğüne işaret etti:

“Ben özgür irademle başlattığım açlık grevinin 20. günündeyim. İnsanlık suçu olduğunu düşündüğüm tecrit uygulamasına karşı bir şeyler yapıyor olmanın huzuru içindeyim. Bunun milyonların talebi olduğunun farkındayım.”

Mesajında kendisiyle dayanışma gösterenlere selamlarını ileten Güven, “Ben, yaşamı uğrunda ölecek kadar sevenlerin yoldaşıyım” dedi.

Yerel seçimler: “İktidar aday bulmakta zorlanıyor”

Mart 2019 yerel seçimlerine dair de açıklamalarda bulunan Temelli, partilerine dönük baskılara değindi.

Hükümetin kampanyasını HDP karşıtlığı üzerinden yürüttüğünü ifade eden Temelli, “HDP’li bulamazlarsa soğanları gözaltına alıyorlar. Hastalıklı bir durumla karşı karşıyayız. Artık iktidar hastalıklıdır. Bu ülkeyi hastalıktan kurtarmalıyız” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı, Türkiye partisi olduklarını vurguladı.

“Türkiye’nin her yerindeyiz, yegane Türkiye partisiyiz, bunu herkes böyle bilsin. Osmaniye’den öteye geçemeyenler, Hakkari’de, Şırnak’ta bir milletvekilimizi çalmak için ordunun yarısını Hakkari’ye, Şırnak’a gönderenler Türkiye partisi, HDP değil, hadi oradan!”

“Sadece belediyeyi kazanmak için talip olmuyoruz, yerel demokrasi için yerelden yönetim için talip oluyoruz” diyen Temelli, iktidarın aday bulmakta zorlandığını da savundu.

“Diyarbakır’da kayyumu gösterdiler, Ankara’ya Kayseri eski belediye başkanını gösteriyorlar. İzmir’e ekonomiye perişan etmiş, cinsiyetçiyi aday yapmışlar.

“Bu iktidarı faşizmin çöplüğüne süpürüp atacağız. Şimdi süpürgeleri hazırlama zamanı. Temizlik başlıyor. Türkiye’yi bunlardan kurtaracağız. Önce yerel yönetimlerde iktidara geleceğiz, sonra da eşit yurttaşlık temelinde Demokratik Cumhuriyeti var edecek, bir dönüşümü hep birlikte başlatacağız. Bundan kuşkunuz olmasın.”