Ana SayfaÖzelGüven hala tutuklu, Diyarbakır Baro Başkanı emsal kararları hatırlatıyor

Güven hala tutuklu, Diyarbakır Baro Başkanı emsal kararları hatırlatıyor

HABER MERKEZİ – Altı gündür açlık grevinde olan HDP’li vekil Leyla Güven’in eylemi ve tutukluluğu ile ilgili konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, daha önce Güven’in pozisyonunda olan milletvekilleri hakkında AYM’nin ‘hızlıca’ verdiği tahliye kararlarına dikkat çekerek, hali hazırda ‘özellikle Kürt seçilmişlere ayrıcalıklı bir yaklaşım olduğunu’ söyledi.

Geçtiğimiz ay yapılan seçimlerde Diyarbakır Baro Başkanı seçilen avukat Cihan Aydın, webiz’de gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

“Hafta Başı”nda Sabiha Temizkan’ın konuğu olan avukat Aydın, Tahir Elçi davası, kaldırılsa da kimi uygulamaları hala devrede olan Olağanüstü Hal (OHAL), yerel seçimler yaklaşırken Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerinde bulunan kayyumlar ve açlık grevindeki Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Güven’in eylemi ve tutukluluğu ile ilgili konuştu.

“Tahir Elçi’nin mirasına sahip çıkmak için aday olduğunu” söyleyen Aydın, Elçi’nin dosyasıyla ile ilgili yeni bir gelişme olmadığını belirtti. Aydın, “Aleni işlenen bir cinayetin aydınlatılmaması bizim açımızdan büyük bir soru işareti” dedi.

“İki yıldır Türkiye demokrasisi açısından geriye gidişi yaşadık” diyen Aydın, OHAL dönemindeki uygulamalara dikkat çekti.

Tutuklamalardan kayyum atamalarına baskı ve hak ihlallerine değinen Aydın, bugün de OHAL’in kaldırılsa da ‘pratik uygulamaların olduğu gibi yerinde durduğunu’ belirtti.

Leyla Güven’in tutukluluğu

Aydın, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluğu ile ilgili de değerlendirmede bulundu.

“Leyla Güven’in dosyası tipik ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirebileceğimiz bir dosya. Güven’in pozisyonunda olan milletvekilleri vardı; Mustafa Balbay, Selma Irmak, Kemal Aktaş, Faysal Sarıyıldız. Bunlar seçildikleri dönemde o zaman Güven gibi onlar da tutukluydular. O zaman Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk. Anayasa Mahkemesi üç gün içerisinde bu kişilerin tutuklu kalmasının hukuka aykırı olduğunu kabul etti. Çok hızlı bir şekilde karar verdi. Şimdi aynı dava türü ile karşı karşıyayız. ‘Örgüt üyesi’ olmakla suçlanıyor. Ama Güven’in tutukluluk hali hala devam ediyor.

“Leyla hanım önce tahliye edildi itiraz üzerine karar kaldırıldı. Özellikle Kürt seçilmişlere ayrıcalıklı bir yaklaşım var. Bu son derece riskli ve tehlikeli bir yaklaşım. Hukuki de değil.”

Kayyumlar

Aydın, DBP belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili değerlendirmesinde ise “Demokrasiye alternatif olarak gelen ama demokratik olmayan bir yönetim biçimi kayyum. Bu, demokrasiye kaşı hukuk dışı bir tutum” dedi.

İdarenin hukuk dışına çıkma eğilimi olduğuna dikkat çeken Aydın, “Bu koşullar altında ‘yargı bağımsızlığı’ tatlı bir hayal olarak duruyor” diye konuştu.


Bu programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
KESK'li kadınlar çalıştayda buluştu: 'Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz'
Next post
İzmir'de mültecileri taşıyan tekne battı: Dördü çocuk altı kişi hayatını kaybetti