Ana SayfaKitapHannah Arendt’ten “Sorumluluk ve Yargı”

Hannah Arendt’ten “Sorumluluk ve Yargı”

HABER MERKEZİ – Hannah Arendt’in ahlak felsefesi, sorumluluk, hakikat ve kolektif suç mefhumları üzerine makale, konuşma ve derslerinden oluşan “Sorumluluk ve Yargı”, Müge Serin’in çevirisi ile Sel Yayıncılık’tan çıktı.

Türkiye’de özellikle totalitarizm üzerine çalışmalarıyla bilinen siyaset bilimci Hannah Arendt’in makale, konuşma ve derslerinden oluşan “Sorumluluk ve Yargı” isimli kitabı Sel Yayıncılık’tan çıktı.

Müge Serin’in Türkçeleştirdiği kitapta Harendt, Yahudi Soykırımı’ndan atom bombasının kullanım amacına, Vietnam Savaşı’ndan ırkçılığa yaşadığı yüzyılın politik krizlerini ‘ahlaki çöküş’ ışığında değerlendiriyor.

Arendt bu ahlaki çöküşü “dişlilerin parçası olduğunu” varsayan insanların cehaletinde ya da doğasına içkin kötülüğünde değil, kendi eylemlerini ahlaki hakikatlere göre yargılamaktaki acizliğinde arıyor.

Yazarın bu derleme eseri, Nazi Almanyası döneminde milyonlarca Yahudi’nin toplama kamplarına, ölüme gönderilmesinden sorumlu SS yetkilisi Adolf Eichmann’ın Kudüs’teki yargı sürecini ele aldığı “Kötülüğün Sıradanlığı” adlı çalışması üzerine devam eden bir tartışmanın parçası niteliğinde.

Ayrıca ahlak felsefesi, sorumluluk, hakikat ve kolektif suç mefhumları üzerine de sistemli bir düşünme çabasının ürünü “Sorumluluk ve Yargı”.

“Hem ahlaki hem de politik olarak, kayıtsızlık en büyük tehlikedir. Gerçek skandala, gerçek ayak bağları, kişinin kendi örneklerini ve ona eşlik edecekleri seçme isteğinden ve yeteneğinden mahrum olmasından, kendi yargısı aracılığıyla başkalarıyla ilişki kurma isteğini ya da yeteneğini gösterememesinden doğar. Dehşetle beraber, kötülüğün sıradanlığı da işte orada yatar.”