Ana SayfaGüncelHasta tutuklu Fatma Tokmak hastaneye kaldırıldı

Hasta tutuklu Fatma Tokmak hastaneye kaldırıldı

HABER MERKEZİ – Bakırköy Cezaevi’nde bulunan hasta tutuklu Fatma Tokmak’ın sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldığı öğrenildi.

Bakırköy Cezaevi’nde tutuklu bulunan kalp hastası Fatma Tokmak, dün gece sağlık durumu ağırlaştığı için Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı.

bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre hükümlü olduğu için sağlık durumuna dair bilgileri sadece görüşüne giden oğlu Azat Tokmak’tan aldıklarını söyleyen avukatı Eren Keskin, Fatma Tokmak’ın çok ağır hastalıkları bulunduğunu, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ‘cezaevinde kalamaz’ listesinde yer alan yüzlerce mahpustan biri olduğunu belirtti.

“Fatma yıllarca işkence gören bir kadın. Bu nedenle de hastalıkları giderek artıyor. Bir an önce serbest bırakılması gerekirken cezaevinde tutuluyor. Kendisi hakkında sağlıklı bilgiye sahip olamıyoruz. Çünkü, Tokmak hükümlü ve sadece oğlu onun görüşüne gidebiliyor.”

Tokmak’ın kalp hastası olduğunu söyleyen avukatı Keskin, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) “cezaevinde kalabilir” raporunun da gerçeği yansıtmadığını, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) İstanbul Şubesi’nin verdiği “cezaevinde kalamaz” raporunun dikkate alınması gerektiğini söyledi.

“Adli Tıp hasta tutsakları rehine gibi tutuyor. Biz, hasta mahpuslar konusunda sadece Adli Tıp’ın verdiği raporların değil, bağımsız kurumların da verdiği raporların dikkate alınması gerektiğini düşünüyoruz. Yıllardır bunu savunuyoruz. Fatma’nın durumu giderek ağırlaşıyor. Bir an önce serbest bırakılması gerekiyor.”

Ne olmuştu?

Fatma Tokmak, 1996 yılında küçük yaştaki oğlu Azat’la birlikte İstanbul’da gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı.

Türkçe bilmeyen ve Kürtçe ifade vermek isteyen Tokmak, ifadesi alınmadan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezaevinde kalp hastalığına yakalanan Fatma Tokmak, hastalığı dikkate alınarak mahkeme tarafından tutuksuz yargılanmak üzere 2006 yılında serbest bırakılmıştı.

Ancak Tokmak, mahkemenin verdiği müebbet hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine 2010’da tekrar tutuklanarak Bakırköy Cezaevi’ne konulmuştu.


Hasta tutuklu Burhan Karatay yaşamını yitirdi