Ana SayfaGüncelHDK Eş Sözcüsü Hamzaoğlu’na ertelemeli hapis cezası

HDK Eş Sözcüsü Hamzaoğlu’na ertelemeli hapis cezası

HABER MERKEZİ – HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu’na yaptığı bir konuşmadan dolayı 5 ay hapis cezası verildi, ceza ertelendi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun, Adana’da yaptığı bir konuşmadan ötürü tutuksuz yargılandığı davanın karar duruşması Adana 25. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün görüldü.

Hamzaoğlu ve avukatı duruşmada hazır bulundu. Duruşma kimlik tespitiyle başladı.

“Türkiye Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yargılanan Hamzaoğlu, duruşmada savunma yaptı.

“Ben profesyonel bir siyasetçi değilim. Akademisyenim. Hekimim. Halk sağlığı uzmanıyım. Bu bağlamda AKP hükümetinin 14 yıllık uygulamalarını 2002’de açıklamış oldukları programla karşılaştıran sayılara, verilere ve bilimsel bilgiye dayanan bir konuşma hazırlamıştım. Hedefim tümüyle AKP hükümetinin Türkiye halklarına yönelik olarak yaşattıklarını bir kez daha sergilemek ve Anayasa değişiklik paketinin bundan farklı olamayacağının bilimsel bilgilerle kanıtlamaktı.

“Dava savcısının konuşma metnimde neyi suç olarak atıf aldığı ve suçlamanın gerekçesini öğrenmiş değilim. Aynı zamanda bu bana karşı yapılan bir hak ihlali olduğunu belirtmek isterim. Bunun yanı sıra savcılığın dilekçesinin mahkeme kabulü ile bilimsel bilgi, eleştirel düşünce bu bağlamda sorgulama maalesef bir suç unsuru olarak kabul edilir hale gelmiştir. Tarafsız bir gözle incelendiğinde metnin tümü 14 yıllık AKP hükümetinin uygulamalarını hedef alan, eleştirileri içeren bir metindir. Halkın bilinçli bir şekilde ‘Hayır’ oyu vermesi için kendi yaşamlarında örneklerle hazırlanmış bir metindir. Başkaca bir amacı yoktur. Dolayısıyla bana atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Hakkımda hükmün açıklamasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmasını da kabul etmiyorum.”

Ertelemeli 5 ay hapis cezası

Mahkeme, Hamzaoğlu’nun beraat talebini reddederek, “Türkiye Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla 6 ay hapis cezası verdi.

Hamzaoğlu’nun duruşmadaki iyi hali göz önünde bulundurularak, verilen cezada 1/6 oranında indirim yapan mahkeme, 5 ay hapis cezasıyla cezalandırılmasına ve cezanın ertelenmesine karar verdi.

Ayrıca mahkeme heyeti, Hamzaoğlu’nun 1 yıl denetim süresine tabi tutulmasına da karar verdi.

Previous post
Tuzla'da kimyasal atık bulundu, bölgeye girişler kapatıldı
Next post
Kılıçdaroğlu: Öğretmen maaşı en az 6 bin TL olmalı